Seizmologinja objasnila što se može očekivati nakon potresa u Hercegovini

Regija 30. lip 202209:03 > 09:07
Shutterstock / Ilustracija

Hercegovinu je u četvrtak ujutro pogodio jak potres magnitude 4,9 po Richteru, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Dalmaciji. O svemu je za N1 govorila Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe RH.

Ona kaže kako se u Bosni i Hercegovini dogodio jak potres, 14 kilometara sjeverno od Širokog Brijega.

“Procjenjuje se da je intenzitet u epicentru šest ili sedam stupnjeva seizmološke ljestvice intenziteta”, kaže Ivančić i objašnjava kako je južni dio Bosne i Hercegovine i Hrvatske izuzetno seizmički aktivan pa će ovakvih potresa još biti.

vezana vijest

“Seizmička aktivnost je izražena u ovom dijelu BiH i Hrvatske”, kaže.

Govoreći o posljedicama ovakvih potresa, ona kaže kako mogu izazvati štetu na građevinama. “Mi to stavljamo za epicentralno područje u kojemu se dogodio potres i gdje se seizmičkom ljestvirom intenziteta opisuje kakve mogu biti posljedice”, opisuje.

“Naknadna podrhtavanja se uvijek očekuju. Mogu biti slabija. Malo je vremena prošlo od potresa, dogodio se u 8.07 sati. Vidjet ćemo kako će se razvijati”, govori Ivančić.

Jutrošnji potres u BiH se osjetio i na području Dalmacije, a Ivančić kaže kako je to jak potres i sigurno da se osjetio i u južnom dijelu naše zemlje.

Prema njenim riječima, seizmolozi u Hrvatskoj o potresima znaju mnogo. “Mi imamo jedan od najboljih kataloga potresa u Europi. Našim instrumentima bilježimo mnogo potresa, jačih i slabih, onih dalekih i ovih blizu, zabilježili smo i afganistanski potres neki dan. Sve te podatke u realnom vremenu dobivamo u našem centru u Zagrebu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.