Selak o preletima aviona: Nemojte se sad junačiti, zavucite se u mišju rupu!

Vijesti 16. ožu 202210:45 > 10:53 3 komentara
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Umirovljeni vojni pilot, Ivan Selak gostovao je u emisiji 24sata u kojoj je komentirao vojne vježbe iznad nekoliko gradova u Hrvatskoj.

“Bit ću iskren. Ovo letenje možemo gledati dvojako. Da nije bilo ovoga što se dogodilo prije par dana, ja bih bio jako sretan i zadovoljan i rekao bih da smo “kukurikali” na nebu iznad Hrvatske. Međutim, zbog svega što se dogodilo, mi smo iznad Hrvatske “kokodakali”. Ovo je bilo bildanje mišića, a zapravo si izgubio borbu. Letjelica je prošla 900 km iznad NATO-va teritorija, izvan kontrola NATO snaga. To je sramota NATO-a, sramota Rumunjske, Mađarske i Hrvatske. Ovo je bilo najobičnije bildanje mišića i ja ne vidim to kao posebno simpatičan događaj”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje trebaju li te vježbe smiriti ili uznemiriti građane, Selak je poručio da postoje ljudi koji se toga boje. “Za moj doživljaj su preletjeli previsoko, bio bih sretan da su se spustili na 20 metara, ali ja nisam relevantan, ja sam pilot. Ja to volim, a građani neka odgovore što oni to misle”, objasnio je.

Objasnio je i kakve su to vježbe. “To je uobičajeno, uobičajene vježbe komunikacije, leta na određenoj visini. Međutim, ta je vježba i prije planirana i čujem da se zove “Plemeniti štit”. No, to nije štit, niti je plemenit”, rekao je i poručio da su imali priliku taj “štit” pokazati prije par dana. “Sad se junačimo nakon što nam je opaljen šamar. Ta vježba je za mene propala vježba”, rekao je za 24 sata.

“Ako nisi uspio zaštititi zemlju članicu NATO-a, trebali bi se zavući u mišju rupu. Jednako kao što su se Amerikanci zavukli u mišju rupu kada su se avioni zabili u nebodere i Pentagon”, rekao je i dodao da su nakon toga uslijedile brojne smjene. “Osim bildanja mišića, trošenja goriva i ‘selfieja’ iznad Kornata, to nema sad nikakav smisao”, poručio je.

“NATO je imao priliku peglati u Mađarskoj i u Rumunjskoj”, rekao je, dodavši da se boji da NATO nije shvatio ništa. “Ako se želiš štititi, pitaj Izrael. Oni imaju najviše iskustva i, zanimljivo, nisu u NATO-u. A znate zašto? Zato što puno babica znači kilavo dijete. Čuvaj se sam pa će te i NATO čuvati”, objasnio je.

Komentirao je i izjave predsjednika Zorana Milanovića i zabranu letenja iznad gradova. “S obzirom na ovaj trenutak koji je i na ovaj događaj, bit ću iskren – kao pilot bio bih oduševljen, ali zbog NATO sramote ne bih letio iznad grada nego bih se zavukao u mišju rupu. Zavucite se u mišju rupu! Otišao bih na sredinu Jadrana i letio da me nitko ne vidi i ne čuje. Nemojte se sad junačiti i pokazivati hrabrost. Imali ste priliku pokazati se”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare