“Glavna državna odvjetnica nije zaslužna što se koruptivne akcije procesuiraju”

Vijesti 10. velj 202310:41 0 komentara
N1

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić gostovala je u Novom danu u kojem je komentirala izvješće o radu DORH-a glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

“Ona sama je priznala da je u slučaju Žalac bilo propusta”, kaže Selak Raspudić i dodaje da je to najvažnija stvar koju je glavna državna odvjetnica izrekla u Saboru. Istaknula je da je za te propuste Zlata Hrvoj Šipek, nagrađena od vladajuće većine daljnim povjerenjem.

Kaže da je temeljno pitanje koje se postavlja zašto nema sankcija za propuste u slučaju Žalac.

“Postoje neke funkcije u kojima propusta ne smije biti, a glavna državna odvjetnica je na takvoj funkciji”, ističe zastupnica Mosta. Naglasila je da je glavnu državnu odvjetnicu HDZ branio unatoč tome što im procesuira ministre. “Čim te HDZ toliko brani, a procesuiraju se jedan po jedan njihov ministar, naravno da tu ne može biti sve u redu”, kaže Selak Raspudić.

“Glavna državna odvjetnica nastupila je politički”

Selak Raspudić kaže da se ona nikad ne bi izvlačila na potkapacitiranost kao što to čini glavna državna odvjetnica.

“Naravno da treba osigurati sva moguća materijalna sredstva da bi DORH radio što bolje. Međutim, imamo proturječne izjave same državne odvjetnice koja je rekla kako je 3 milijuna poruka previše i da se ne može očekivati da se u njima, parafraziram, pronađe netko poput AP-a. S druge strane, sama je konstatirala, da su ti podaci, koji su izašli u javnost o stanovitom AP-u, USKOK već obradio. Pa kako su obrađeni, ako ih je previše, također, ako su obrađeni, zašto po njima nije postupala”, kaže Selak Raspudić.

Selak Raspudić podsjetila je kako je glavna državna odvjetnica propustila predati slučaj Žalac Olafu, iako je to trebala napraviti, jer je Žalac oštetila proračun Europske unije, a ono čime se sad hvali da su sad napravljeni izvidi. “To što se slučaj procesuira nije posljedica njenog rada nego jednog novinara koji je prijavio taj slučaj, a onda je Zlata Hrvoj Šipek morala na zahtjev europskog javnog tužitelja dostaviti podatke.

“Nije ona zaslužna što se neke stvari ključne koruptivne akcije u RH procesuiraju”, kaže Selak Raspudić.

Selak Raspudić smatra i da se glavna državna odvjetnica nije odmaknula od političke sfere već da je u Saboru nastupila politički i po viđenju građana na strani vladajuće većine. “To je ona retorika koju upotrebljava HDZ, kad kaže da oporba vrši pritisak na DORH. Kako je moguće, da oporbu naziva onom koja pritišće kad je zove da razgovara o svom izvješću”, pita Selak Raspudić i pita se kako joj nije pritisak kad je zove premijer Andrej Plenković.

“Znači direktan poziv premijera nije pritisak na DORH, ali rasprava pred cijelom hrvatskom javnošću o njenom djelokrugu posla za nju je pritisak”, naglašava Selak Raspudić.

“Zakon o pomorskom dobru ne može se popraviti”

Na pitanje jesu li pokušaji opoziva ministara i premijera jalove misije kako ih naziva premijer, Selak Raspudić kaže kako premijer na svako unutarpolitičko pitanje koje mu se postavi odgovara refleksijom na stanje u Ukrajini.

“On zloupotrebljava tragičnu situaciju u toj zemlji za vlasatiti probitak i paušalno se njome nabacuje da bi unizio političke protivnike”, smatra zastupnica. Napominje da se oporba više puta ujedinila oko različitih tema, a ne samo oko korupcije u HDZ-u. U tom smislu spomenula je i novi prijedlog Zakona o pomorskom dobru.

Selak Raspudić kaže kako se taj prijedlog Zakona ne može popraviti. kaže kako je Zakon postavljen na krive temelje. “Ne postoji toliko loš zakon kojeg HDZ ne može učiniti gorim”, kaže Selak Raspudić.

Dodaje da se tu moglo čuti i jako puno spinova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!