Selak Raspudić o nasilju nad ženama: Svjedočimo licemjerju da očito ne vrijede jednaka pravila za sve

Vijesti 06. tra 202412:50 0 komentara
Luka Batelic/PIXSELL

Nositeljica Mostove liste u 1. izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić predstavila je u subotu mjere pomoći majkama u usklađivanju obiteljskog i poslovnog života, a osvrnula se i na jučerašnja ubojstva žena u Zagrebu te priznanje redatelja Matanića o seksualnom uznemiravanju žena.

“Imamo konkretne mjere koje omogućavaju ženama da usklade poslovni i privatni život s obzirom da se u našoj stranci nalazi veliki broj žena koje su poduzetnice, a pritom su i majke”, rekla je u Velikoj Gorici Marija Selak Raspudić, predvodnica Mostove liste u 1. izbornoj jedinici, predstavljajući sa stranačkim kolegicama, mjere za žene koje će im pomoći uskladiti obiteljski i poslovni život.

Ključna mjera je delimitiranje porodiljne naknade i za drugih šest mjeseci dopusta jer, naglasila je, ‘žene koje imaju veće plaće, a koje su zaslužile svojim školovanjem, ne smiju biti zakinute drugih šest mjeseci jer imaju dijete’.

“Cilj nam je da žene mogu raditi, ali i da, ukoliko to žele, mogu imati i djecu jer bez djece nema budućnosti Hrvatske”, poručila je.

Nadalje, Most predlaže šestosatno radno vrijeme zaposlenih majki do navršene desete godine najmlađeg djeteta, mjesečnu naknadu majkama, posebno nezaposlenima, u iznosu od 125 posto proračunske osnovice, odnosno 550 eura te omogućavanje bakama i djedovima uzimanje roditeljskog dopusta uz mjesečnu naknadu u iznosu od 75 posto proračunske osnovice.

Selak Raspudić se osvrnula i na tragične događaje koji su obilježili jučerašnji dan, na ubojstva dvije žene u Zagrebu, naglasivši kako je nužno poduzeti institucionalne mjere da se ovakvi slučajevi ne bi više ponavljali.

“Nije dovoljno mijenjati zakon, postoje druge institucionalne mjere koje se mogu provesti da bismo imali snažniju zaštitu žena od nasilja. Jedna od njih je temeljita revizija sudskih postupaka da vidimo što su sve olakotne okolnosti kada kažnjavamo nasilnike i da uočimo sustavne propuste zbog kojih nasilnici izlaze s preblagim kaznama”, rekla je problematizirajući i seksualno uznemiravanje s kojim se žene suočavaju.

“Jučer smo svjedočili u javnosti istupu poznatog redatelja (Dalibora Matanića) koji je priznao da je seksualno uznemiravao žene. Svjedočimo licemjerju, da očito ne vrijede jednaka pravila za sve i da, nažalost, oni koji su na poziciji moći vrlo često tu moć iskorištavaju da bi na najgnjusniji način iskorištavali žene s kojima rade. To je apsolutno nedopustivo i krajnje nemoralno. Potrebno je promijeniti cijeli društveni narativ i poslati poruku da se takvo ponašanje ne može tolerirati”, naglasila je Selak Raspudić.

Velika odgovornost je, dodala je, upravo na političarima u kreiranju ozračja u društvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!