Selak Raspudić: Potrošači su zakinuti, tražimo cijene i u kunama i iduće godine

Vijesti 11. lis 202313:42 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić najavila je da su u saborsku proceduru uputili izmjene Zakona o euru kojima traže da se rok za dvojno iskazivanje cijena, u euru i kunama, produlji na dvije godine i da građani i iduću godinu mogu vidjeti cijene i u kunama.

“To smo učinili jer građani, prvenstveno oni starije životne dobi, teško preračunavaju cijene iz kuna u eure i još im uvijek jako puno znači vidjeti cijenu u kunama kako bi bili svjesni toga koliko će doista potrošiti”, pojasnila je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Usto, dodala je, udruge potrošača opravdano smatraju da su hrvatski potrošači u ovoj situaciji zakinuti jer nitko nije uvodio euro u trenutku ovakve inflacije.

Za uvođenje eura morate imati jednu od tri najniže stope inflacije u Europi, što mi nismo ispoštivali i u ovakvoj situaciji radikalne inflacije nitko do sada nije uvodio novu valutu, naglasila je.

Kao što je hrvatskim građanima dobro poznato, ta je situacija iskorištena na način da su se cijene neopravdano dizale i mnogo prije samog stupanja eura na snagu, a i kada je euro stupio na snagu. U srpnju 2022. godine imali smo rekordnu stopu inflacije od početka mjerenja Državnog zavoda za statistiku, u visini 12,3 posto, a ukupno od siječnja 2021. godine Hrvatska je imala stopu inflacije 24 posto kada je riječ o potrošačkoj košarici, upozorila je.

To znači da su naši građani u protekle dvije godine izgubili četvrtinu svojih primanja, jer za toliko manje mogu sebi danas priuštiti osnovne životne potrebe, kazala je Selak Raspudić.

Istaknula je da je Hrvatska zemlja u kojoj je četvrtina stanovništva starija od 65 godina i u kojoj četvrtina stanovništva živi u riziku od siromaštva.

Napomenula je da su ih kupci, ali i brojni prodavači upozorili na to da se mnogi građani uopće ne snalaze s eurima, što znači da im je još uvijek potrebno da imaju dvojno iskazivanje cijena da bi mogli pratiti svoju potrošnju, ali i da bi se spriječile moguće malverzacije s cijenama.

Istaknula je i da zahtijevaju standardizirano iskazivanje cijena, da cijene u svim trgovinama budu jednako vidljive i u eurima i u kunama, a ne da se cijena u kunama mora tražiti povećalom.

“Most traži da dvojno iskazivanje cijena ostane i u idućoj godini, ali i da se sadašnje dvojno iskazivanje cijena standardizira, a ne da se neki švercaju pa da za njih dvojno znači staviti nevidljivu točkicu u kunama i ogroman natpis u eurima. To nije fer prema našim građanima koji i danas teško žive i država im mora osigurati sve mehanizme da ih nitko u dućanu ne prevari i da mogu pratiti rast cijena”, poručila je Selak Raspudić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!