Selak Raspudić: Tražit ću da se u školama zabrane mobiteli i pametni satovi

Vijesti 14. stu 202313:13 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić najavila je u utorak da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o obrazovanju kojima bi se mobiteli izbacili iz školskih ustanova jer tijekom nastave odvlače pažnju učenika i imaju negativan utjecaj na mentalno zdravlje.

Korištenje pametnih telefona remeti učenje u učionicama što pokazuje i UNICEF-ovo istraživanje prema kojem učenicima treba do 20 minuta da se ponovno usredotoče na ono što uče nakon što im je odvraćena pažnja, upozorila je predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Selak Raspudić na konferenciji za medije.

“Kada pogledate što napominje Institut za javno zdravstvo Hrvatske o utjecaju mobitela na razvoj djece, mentalno zdravlje i san učenika te kad pogledate UNICEF-ovo istraživanje o praćenju obrazovanja za 2023., vidimo sustavnu potrebu za rješavanjem ovog problema”, istaknula je.

Statistika je, kaže, poražavajuća.

U 2018. godini u dobnoj skupini do 17 godina bilo je 45.356 osoba kod kojih je zabilježena neka dijagnoza koja se odnosi na mentalne poremećaje i poremećaje ponašanja, dok je 2022.  broj takvih slučaja porastao na 51.094. Kada govorimo o broju hospitalizacija u dnevnim bolnicama zbog mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja u dobnim skupinama do 17 godina u 2018 . bilo ih je ukupno 10.573, da bi  2022. taj broj narastao na 13.478, navela je Raspudić.

Selak Raspudić stoga najavljuje prijedlog izmjena Zakona o obrazovanju osnovnoj i srednjoj školi  kojima bi se u školskim ustanovama učenicima zabranilo korištenje mobilnih telefona, pametnih satova i tableta osim u edukacijske svrhe ili ako je njihova uporaba opravdana medicinskim razlozima.

Ministar crta metu na čelu nastavnika

Osvrnula se i na najavljenu novčanu penalizaciju nastavnike ako ne budu ocjenjivali kako je uređeno pravilnikom, ustvrdivši  da je riječ je “o hiru ministra koji ne zna riješiti probleme u vlastitom sustavu”.

“Ministar ovim izmjenama čini opasnu i nemalu stvar, a to je da crta metu na čelima nastavnika. Ovim se šalje poruka da su nastavnici krivi za sve”, kazala je Selak Raspudić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!