Seljaci ne odustaju od prosvjeda, ali ne misle svi isto: “Uvijek postoje oni koji će vas izdati”

Vijesti 02. pro 202318:36 0 komentara

Poljoprivrednici prosvjeduju 11. dan. Počeli su u Županji sa zahtjevima da se usprkos afričkoj svinjskoj kugi dopusti svinjokolja, a danas su se proširili i u dijelove Moslavine i Dalmacije. Iako su mnogi prosvjednici uz financijsku pomoć Europske unije kupili skupe i moderne traktore s kojima blokiraju prometnice, kad je riječ o higijenskim i zdravstvenim propisima - ne žele baš poštovati pravila Europske unije.

Traktori Sisačko-moslavačke županije djelomično su blokirali državnu cestu 55. Novi je to punkt i podrška prosvjedima.

“Organizacija je takva, vidio sam skupljaju se svi, reko’, idemo svi! Nema odustajanja”, izjavio je svinjogojac Matija Ceh.

Prosvjednici su s Vladom usuglasili oko devet od 12 zahtjeva, a dobili su i potpore za kupnju svinjskih polovica, no oni, kažu, nisu time impresionirani.

“Ne znamo otkud to meso dolazi, nama je najsigurnije kad mi svoje othranimo. Tad znamo što jedemo”, dodao je Ceh.

Iako je nakon ovotjednog sastanka s ministricom Marijom Vučković, na kojem su dobili većinu onoga što su tražili, dio njih iz Brodsko-posavske županije, odustao je od daljnjih prosvjeda. Tvrde da se ne osipaju nego rastu i da imaju dvadesetak punkteva.

“Iz dana u dan niču novi punktovi, a meni je žao zbog Nove Gradiške. Uvijek ima nekoga tko “ruje”, nekoga tko vas izda”, tvrdi predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela, Tomislav Pokrovac.

Svinjokolje prije 15. prosinca i promet zdravim svinjama su zahtjevi od kojih ne odustaju. I ne priznaju objašnjenja struke ili Ministarstva, koje teško da će popustiti jer su, kažu, te zabrane jedine mjere koje zaustavljaju afričku svinjsku kuga, za koju nema ni lijeka niti cjepiva.

“Ako će netko reći da smo mi ili vi prijenosnici afričke svinjske kuge to je notorna laž, najveći prijenosnik svinjske kuge je Gordan Grlić Radman koji sa svojim kamionima voza po cijeloj Slavoniji i Hrvatskoj na način gdje ljudi vide da iz tih kamiona curi krv i šekreti zaraženih svinja”, napominje Pokrovac.

Mogućnost žešćih blokada i dalje je tu, poručili su na press konferenciji, gdje se moglo čuti svašta, pa i poziv predsjedniku da izvede vojsku na ulice.

“Mi najavljujemo za ponedjeljak podnošenje kaznene prijave gdje imamo osnovanu sumnju i materijalne dokaze da su pronevjerili sredstva iz fonda Europske unije, gdje su dali poljoprivrednicima mrvice, a sebi pune džepove. Ne uključujemo samo DORH nego idemo i na europskog javnog tuzitelja”, kaže Josip Juretić iz Stožera.

I dok su već više puta optuživani, a oni se branili da prosvjedi nisu politički motivirani, predstavnici raznih stranaka su im i u Kutini dali podršku.

“Tužno je da sam jedini saborski zastupnik koji je poljoprivrednik. I, evo, sa svojim traktorom sam došao dati podršku svima poljoprivrednicima u Hrvatskoj, bez obzira čime se bave. Jer, nemamo samo problem sa svinjogojstvom nego imamo problem cijele poljoprivrede”, istaknuo je HSS-ov Željko Lenart.

Na cestama ostaju do daljnjega i dalje stoje kod poziva koje su javno poslali ministrici Vučković i premijeru Andreju Plenkoviću. Žele novi sastanak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!