Senta: Sustav treba preuzeti odgovornost za govor mržnje, država sporo reagira

Vijesti 06. srp 202109:59 > 10:09 1 komentar
N1

Cvijeta Senta iz CMS-a, članica Centra za mirovne studije, gostovala je u Novom danu i komentirala održavanje Povorke ponosa u Zagrebu i napade na njezine sudionike.

“U našem društvu postoje radari za mržnju, ali nisam sigurna da ih oni koji kažu da ih imaju zapravo i imaju. Zaredala se serija napada na turiste iz Srbije, ali i na sezonske radnike na Braču, što se događalo i tada je premijer rekao da se radi o seriji izoliranih slučajeva, da to nije nikakva atmosfera koja postoji u našem društvu, a zapravo o tome ne možemo tako govoriti”, rekla je Senta.

Osvrnula se i na izjavu Bože Petrova da manjine moraju znati da su manjina i da ih većina tolerira.

“Izjava Bože Petrova na prvu je liberalna, ali u principu je posve nedemokratska izjava, budući da se koriste zamjenice oni i naša Hrvatska, oni kad se probude u našoj Hrvatskoj shvatit će da su manjina. Petrov polaže pravo da on određuje koga će se tolerirati i pravi razliku koga će se tolerirati i polaže vlasništvo na Hrvatsku. Hrvatska je država svih nas, bez obzira na naše karakteristike ili diskriminacijske osnove koje su navedene u članku 14. Ustava Republike Hrvatske”, rekla je Senta.

Upitana postoji li poveznica između izjava uoči Pridea s napadima nakon što je Povorka održana, Senta kaže da treba krenuti od početka.

VEZANE VIJESTI

“Mnogo se govori o slobodi izražavanja, i da svatko ima pravo na slobodu izražavanja i to je tako, ali nije apsolutno pravo i onda zapravo ima svoja ograničenja. Granica slobode izražavanja je kao i granica slobode, u onom drugome. Govor mržnje odnosno javno poticanje na nasilje ili na mržnju, ostrašćen štetan govor koji poništava vas kao pojedinca, a govori o vašim karakteristikama, za koje niste odgovorni, nego ih imate od rođenja, jest govor mržnje i negiranje slobode izražavanja i to je granica slobode izražavanja. Takav govor se ne smije koristiti, on je zabirnjavajuć i treba biti sankcioniran. Javne osobe koje imaju pristup javnom prostoru, koje možda čak imaju i saborski imunitet ne smiju zloupotrebljavati te svoje značajke i mogućnosti, baš zato što će njihova riječ biti šire prenesena, a oni su na neki način uzori ponašanja, odnosno barem bi trebali biti. Možemo govoriti i o odgovornosti političara i javnih osoba, a o tome je govorila presuda Joeu Šimuniću, našem poznatom nogometašu, koji je na stadionu koristio rasistički pozdrav i koji je kao takav nedozvoljen”, rekla je Senta.

Na pitanje kako pokušati uočiti i riješiti taj problem, Senta je istaknula da Hrvatska nije izolirani otok.

“Ona ima iste probleme i izazove kao i druge članice Europske unije, postoje neke i naprosto dobre prakse. Treba krenuti otpočetka. Treba ovakve izjave, koje kasnije prate i nasilni događaji, javno osuditi i civilno društvo, udruge i mediji, trebaju govoriti o tome i prozvati odgovorne, međutim, sustav je taj koji treba preuzeti odgovornost. Naš sustav to baš najbolje i ne radi. Dobar dio slučajeva govora mržnje nekada nisu adekvatno procesuirani. Nisu sve kaznena djela, ali velika većina ih se ocjenjuje kao prekršaji, a nisu sve prekršaji. Ja razumijem da su prekršaji jeftiniji, brži, ali nekad treba presjeći i kazneno goniti”, rekla je Senta, dodavši da je prava poruka zločina iz mržnje ta da su ljudi određenog etniciteta, spola ili orijentacije manje vrijedni od drugih.

Što se tiče konkretnog slučaja napada na sudionike Povorke ponosa, država tek treba reagirati na nasilje i pronaći počinitelje te ih adekvatno procesuirati, istaknula je.

Ipak, Senta smatra da bilježimo mali napredak.

“Mislim da kao društvo ipak napredujemo, u 25 godina jesmo napredovali, ali tu imamo model korak naprijed – nazad dva. Jako je sklizak teren kad se određena razina dosegne, jako lako se može vratiti nazad i urušiti sve. Deset godina nije bilo nasilja na Povorci ponosa i nakon nje, a tjedan dana nakon izjava došlo je do napada. Napredujemo polako, određeni se pomak vidi, ali to je jako krhko”, rekla je Senta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare