Šesnaest LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea

Vijesti 15. tra 202412:51 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se u ponedjeljak od LGBT izbornog kompasa koji je objavila udruga Zagreb Pride, jer se u njemu, bez pristanka tih osoba, spominju imena deset kandidata i jedne kandidatkinje na parlamentarnim izborima, koji su označeni kao LGBTIQ+ osobe.

“Takav čin izazvao je široko negodovanje, kako unutar same zajednice, tako i među njenim saveznicima, te je potaknuo raspravu o pravima na privatnost i osobnu autonomiju”, navode udruge u priopćenju.

“Inicijative poput LGBT izbornog kompasa propustile su priliku za pružanje korisnih informacija za informirano glasanje i svele cijeli proces na površnu i vrlo plitku online kampanju. Takve akcije ne samo da narušavaju integritet naše zajednice već i smanjuju mogućnost da njezini članovi i članice donesu promišljene odluke koje će utjecati na njihovu budućnost u idućim godinama”, dodaju.

Udruge ističu kako prisilno otkrivanje identiteta nije samo kršenje privatnosti, već se radi o duboko etičkom pitanju s ozbiljnim implikacijama, može trajno narušiti mentalno zdravlje pojedinca, destabilizirati obiteljske odnose i ugroziti osobnu sigurnost.

Prisilno autanje, kažu, opravdano je u rijetkim situacijama i zahtijeva pažljivo razmatranje, primjerice kada pojedina osoba svojim djelovanjem šteti LGBTIQ+ zajednici.

Umjesto stigmatizacije i prisile, smatramo da se trebamo fokusirati na razumijevanje i podršku unutar zajednice, te rad na stvaranju sigurnog okruženja gdje svaka osoba može živjeti autentično i bez straha od osude ili prisile, stoji u priopćenju koje potpisuju inicijative i udruge Ponosni Zagreb, kolekTIRV, Iskorak, Dugine obitelji, Zbeletron, K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“, LeZbor, Qsport Zagreb, House of Flamingo, Proces Pula, ZaPravo, Centar za građanske inicijative Poreč, Grof Darkula, Drum’nbijes i Neurodivergent Nights.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!