Sessa izabran za predsjednika Europske udruge sudaca

Vijesti 14. ruj 202114:51 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa izabran je za predsjednika Europske udruge sudaca (EAJ) i prvog potpredsjednika Međunarodne udruge sudaca (IAJ), priopćio je u utorak najviši sud.

Vrhovni sud je precizirao da je Sessa izabran za predsjednika EAJ (European Association of Judges) i prvog potpredsjednika IAJ (International Association of Judges) na sastanku Međunarodne udruge sudaca održanom 11. rujna u Rimu.

Za novog predsjednika IAJ izabran je portugalski sudac Jose Igreja Matos, dodao je Vrhovni sud.

IAJ djeluje na području 92 nacionalna udruženja sudaca koji su privrženi vladavini prava i pravu stranaka da u njihovim sporovima odlučuju suci koji su u svom odlučivanju neovisni i sigurni od vanjskog utjecaja, dok je EAJ regionalna grupa IAJ koju sačinjava 44 nacionalna udruženja sudaca, nadodao je najviši sud.

Đuro Sessa je sudac Vrhovnog suda od 15. rujna 2008. godine, a najvišim sudom je predsjedao od 20. srpnja 2017. do 20. srpnja 2021. godine. Prijavio se i za novi mandat na prvom javnom pozivu koji je Državno sudbeno vijeće (DSV) raspisalo ove godine po novim zakonskim odredbama, no predsjednik RH Zoran Milanović ga nije predložio Saboru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare