Šest godina vlasti Andreja Plenkovića: Je li kriminalna hobotnica odsječena?

Vijesti 16. lis 202212:12 4 komentara
N1

U TNT Debati povodom šest godina vlasti Andreja Plenkovića sudjelovali su Arsen Bauk (SDP), Dario Hrebak (HSLS), Nino Raspudić (Most) i Mario Kapulica (HDZ).

Upitan što je najbolje što je Andrej Plenković napravio, Bauk je odgovorio: “Što se mene tiče, kad je poslao vijenac na Sutjesku”.

PROČITAJTE JOŠ

Hrebak je pak posebno istaknuo političku stabilnost. Ono što je pak trebalo bolje je – birokracija.

“Mislim da smo još više trebali napraviti po tom pitanju. Što se tiče korupcije, tu se definitivno vide pomaci, ali birokracija nam je kao crno-bijeli TV u vrijeme pametnih telefona, a s druge strane otišlo je 400.000 ljudi. No vjerujem da ćemo, zahvaljujući i NPOO-u, sada i po tom pitanju napraviti napredak”, rekao je Hrebak.

Nino Raspudić smatra da je na nekoj nižoj razini, “srednje važnosti” bilo dobrih poteza.

“Ali ono što je hrvatska katastrofa pokazao je popis stanovništva. Hrvatska je na začelju Europe, gleda u leđa zemljama koje su donedavno bile bliske. Kriminalna hobotnica ne da nije odsječena, nego se još bolje proširila i uvezala, to razlog zašto nema ozbiljnih investicija i zašto u konačnici građani ne žive bolje. Dobrih poteza ne isključujem da nije bilo, manje važnih, ali ključne stvari nisu napravljene. Dovoljno je vidjeti koliko je ministara otišlo Plenkoviću zbog aferaa. Ne osjećam se inspiriran u ovom općem crnilu lupom tražiti dobre stvari”, rekao je Raspudić.

Dobre stvari se ne trebaju tražiti lupom, one su vidljive, smatra Kapulica koji je “čestitao Andreju Plenkoviću na svemu onom što je napravio za hrvatsko gospodarstvo gospodarstvo i na međunarodnom planu”. Podsjetio je da ćemo ući u Schengen i eurozonu te da su to sve veliki pomaci.

“Andrej Plenković je najuspješniji predsjednik Vlade otkad smo izašli iz polupredsjedničkog sustava i njegova Vlada je najbolja dosad”, rekao je Kapulica.

Bauk pak kaže da se Plenković izdvaja po “natprosječnoj uspješnosti u odabiru kadrova”. Podsjetio je na brojne ministre koji su otišli zbog afera.

“Plenković nije napravio sustav koji bi zaštitio Hrvatsku od nestašnih pojedinaca. To je jedan od njegovih i Vladinih najvećih minusa. Također, dosta puta je upozoravan na te pojedince i nije reagirao”, rekao je Bauk.

Hrebak smatra da DORH, USKOK i pravosuđe nikad nisu bili neovisniji. “To što su otišli toliki ministri ne znači da se korupcija povećala, ona je uvijek ista. Bilo je i prije afera samo nisu otkrivene. Sada je ljestvica podignuta, nema više – spasi druga, osudi pojavu”, kazao je.

Cijelu debatu pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare