Sever: Nije Sanader krao u svoje slobodno vrijeme nego dok je bio na čelu Vlade

Vijesti 17. lis 202109:28 > 14:23 7 komentara
Davor Visnjic/PIXSELL

Novinarke Valentina Wiesner iz Večernjeg lista i Maja Sever s HRT-a komentirale su aktualne teme u Točki na tjedan N1 televizije.

Na pitanje što je poučak cijele priče o Fimi mediji, Maja Sever kaže da jje pravda spora i prespora. “Kakva god je presuda, kasno je došla. Ne mislim da nema odgovornosti na ljudima koji su danas u stranci. Ako smatraš da si jak, onda neka isprika za to što je tvoja stranka sada pravomoćna osuđena za nedjela koja je činila… Zbog čega je tako teško nametnuti takav diskurs ponašanja političke stranke, osobito ako vjeruješ da si tako jak. Pravda je spora. Ministar Horvat je to dobro rekao: Da su sutra izbori, HDZ bi opet pobijedio. Tim više, pa pokaži, reci da je bilo grešaka, da ih pokušavaš ispraviti…”, govori Sever.

“Predsjednik Kluba zasupnika HDZ-a je bio involviran u ovaj slučaj. HDZ nije samo Andrej Plenković. On sada vodi HDZ i odgovoran je za cijelu stranku”, kaže i dodaje kako bi isprika, da je do nje došlo, promijenila okruženje u kojemu živimo. “Meni bi bilo drago da smo to čuli, a njima ne bi ništa bilo”, kaže Sever.

VEZANE VIJESTI

Wiesner kaže kako ova presuda ne šalje poruku da se korupcija ne isplati. “Isprika bi bila čista simbolika, na ovom primjeru se vidi da se korupcija u Hrvatskoj baš isplati. Stranke su u Hrvatskoj financiraju iz proračuna, ovih 12 i pol milijuna kuna se svode na to da ide novac iz proračuna, u proračun. Prava poruka bi bila da birači i članovi HDZ-a u ovoj situaciju se pokažu i uplate svako po 125 kuna i na taj način pokažu da podržavaju sadašnje vodstvo stranke i način na koji oni razgovaraju i vladaju”, kaže Wiesner.

“Čak i ako prihvatimo onu ‘Muž zadnji sazna’, to govori o stupnju političke demokracije u HDZ-u, ali i onome što se dogodilo otkad je Plenković preuzeo stranku. Ako je on anslijedio neki HDZ, taj HDZ ima i obveze i prava. On bi trebao reformirati tu stranku i pokazati da je ona drugačija. Koliko je samo HDZ-ovih ministara samo smijenjeno do danas i zbog čega? To je modus operandi. Uglavnom su pali jer su novinari otkrili afere, ne odlukom Vlade. Mi odrađujemo prljavi posao”, govori Wiesner.

Na pitanje je li Sanader mogao krasti bez HDZ-a Sever kaže: “Nije Sanader krao u svoje slobodno vrijeme nego dok je bio na čelu stranke i vlade. On to nije radio na godišnjem odmoru nego dok je bio predstavnik te stranke.”

Wiesner dodaje da su “svi ti ljudi i dalje tu, u HDZ-u” te da je “pravda namjerno spora i nedostižna”.

“Mi imamo situaciju kad nemamo pravomoćnu presudu za Kalmetu, a on je trenutno jedini kandidat za županijsku organizaciju HDZ-a u Zadru. HDZ ima takvu politiku vladanja da su jako lojalni svojim ljudima i ne odriču ih se ni u teška vremena. Pitanje je želimo li takvu stranku. HDZ ima vojsku birača koja će izaći na izbore, a drugi birači će ostati pasivni. Jedina oporba koja pokazuje živost su oni koji su otpadnici HDZ-a ili su im džoker zovi na lokalnim razinama”, govori Wiesner.

Vrhovni sud

Presuda za Fimi mediju donesena je još u lipnju, ali je objavljena tek sada. Nekoliko dužnosnika upozorilo je na “čudan tajming” objave presude. Naime, objavljena je dan prije nego je Radovan Dobronić u Saboru potvrđen za novog predsjednika Vrhovnog suda.

VEZANE VIJESTI

Maja Sever kaže kako se želi nadati da ovo nije osveta sudaca Vrhovnog suda HDZ-u zbog potpore koju su nakon višemjesečnih prepirki dali Radovanu Dobroniću.

“Želim se nadati da ta poluga vlasti ne funkcionira tako. Možda je to zaista tako. Htjela bih samo reći da je važna stvar to da smjer koji je udario Sanader, a današnjom neisprikom ga održava i premijer, to je ta atmosfera kapilarne korupcije u kojoj se na najnižim razinama društva stvari donose političkom većinom ili se podrazumijeva da će se njoj sviđati. Onda imaš cijelo drutšvo ovisno o političkoj većini i ljudima je to ok”, govori.

Wiesner smatra kako je odluka Vrhovnog suda poruka kojom se želi pokazati da se VS u nekoj državi ponaša kao neovisno tijelo i može donijeti presudu protiv vladajućih pa neće “nova era poboljšanja krenuti sa sucem Dobronićem” koji je izabran za novog šefa ovog suda, “nego će krenuti prije njega”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare