Sever: Za građane je puno veći udar u segmentu hrane nego na gorivu

Ekonomija 20. lip 202217:24 > 21:13 2 komentara
N1

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever gostovao je u Newsroomu i komentirao Vladinu uredbu o fiksiranju cijena goriva.

“Sa zanimanjem smo iščekivali što će se dogoditi. mjera je dobro pogođena jer hrvatskim građanima ostavlja mogućnost da i dalje nabavljaju gorivo po nešto povoljnijoj cijeni na benzinskim crpkama izvan autocesta”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, Vladina odluka da se na autocestama gorivo prodaje po višim cijenama je dobra.

“Gorivo je već toliko skupo da nekoliko lipa i ne znače veliku razliku u cijelom spremniku. Kada pogledamo samu cijenu, ona je izrazito visoka. Često se orijentiramo na gorivo, ali za građane je puno veći udar na području hrane”, rekao je Sever.

Komentirao je izjave manjih distributera, koji navode da će Vladina mjera uništiti njihovo poslovanje.

“Oni s manjim plaćama već se i sada manje voze. S druge strane, oni s visokim plaćam primijetit će da cijene rastu ali ih to neće značajno pogoditi. zato smo željeli vjerovati da će biti snage za posezanjem u PDV. Ipak, nema nikakvog jamstva bez dogovora između velikih distributera”, rekao je.

Kaže da je neshvatljivo da toliko dugo traje kriza s cijenama naftnih derivata u cijelom svijetu.

“Zna se da su jasno postavljena pravila Europske unije kada je riječ o trošarinama na gorivo. Nas tu dijeli nekoliko desetaka lipa. Međutim, nejasno je zašto EU u ovom trenutku ne donese odluku kojom bi privremeno stavila van snage ta ograničenja”, rekao je Sever.

Komentirao je i novi prijedlog Zakona o radu.

“Zakon će tek u javnu raspravu, a mi smo sa sindikalne strane nezadovoljni. Puno se toga gura, pa tako i ova odredba koja nije do kraja promišljena. Ovdje više nema prostora za kompromis”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.