Sezona iznad svih očekivanja: Profitirali smo na tuđoj nesreći

Biznis 12. ruj 202121:38 > 22:422 komentara
plaža, kupanje, turizam, turisti, more, ljeto, sunce, plaža pula, istra
Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iako je Hrvatska crvena na koronakarti, turistička posezona na riječkom području je dobra.

Ruheja nije zamišljena kao turistički grad, ali ima more. I odmah sve poprima drugačiju boju. Plaža Sablićevo gotovo je u centru. Ili Pajol, popularno kupalište s pogledom na dokove Viktora Lenca.

“Stvarno su prekrasne plaže, čovjek ne bi vjerovao, more je čisto. Ima toliko znamenitosti da imate toliko za raditi tjednima ovdje, tako da mi dođemo ovdje malo se prošećemo, odemo do Krka”, kaže Lovorka Vlahović iz Samobora.

Gošća je u hostelu iznad plaže koji je niknuo na ravnalinama nekadašnje teške industrije – tvornice Vulkan. Puni su bili gostiju u srpnju i kolovozu, kažu u hostelu. I rujan je počeo dobro, al čim se je Hrvatska postala crvena na karti ECDC-a, sve je došlo u pitanje.

“Što će biti dalje ne znam. Iskreno, neke grupe koje su trebale doći sad za tjedan dana su otkazale, je li to zbog epidemiološkog pogoršanja, nisam sigurna, ali neizvjesno je”, rekla je voditeljica hostela Vera Lončar.

Iz hostela na botel. 6000 noćenja imali su u srpnju i kolovozu. Ljeto im još traje, a do kad će,ne zanju ni oni.

“U pravilu sve se događa last minute. Nekakvih najava za sljedeća dva tjedna nema pretjerano, ali u biti događa nam se to da nam se kapaciteti popunjavaju dan do dva prije samog dolaska gostiju”, kaže Andrej Kušeta, voditelj botela.

Kad se sve zbroji, sezona ipak neće biti kao 2019.

Turistički konzultant Nedo Pinezić kaže da zemlje različito gledaju na epidemiološko stanje u Hrvatskoj – neke gledaju cijelu zemlju, neke samo regije.

“Njemačka pored broja zaraženih promatra i stanje pacijenata, koliko ih završi u bolnici”, rekao je Pinezić za N1.

Iako je sezona bolja nego što se očekivalo, Pinezić kaže da, kad se zbroje svi rezultati, uključujući i posezonu, neće biti na razini rekordne 2019.

“Srpanj i kolovoz su bili apsolutno iznad svih očekivanja. Profitirali smo na nesreću drugih, sjetimo se Britanaca koji su u Portugalu i Španjolskoj širili delta soj, pa poplave, nepogode… Hrvatska je u svemu dobro prošla. Koronakrizom se upravljalo bolje nego prošle godine, naučili smo nešto, ljudi su bili prilično disciplinirani, a došli su i neki drugi gosti koje do prije nismo nismo imali – oni koji su inače išli u Toskanu, Provansu, Azurnu obalu, oni su otkrili Hrvatsku i tu se događa ta promjena. U Hrvatsku je bilo najsigurnije i najbliže doći”, rekao je Pinezić.

A kakva bi mogla biti iduća sezona?

“2021. je bila godina prilagodbe, a očito ni 2022. neće biti lišena pandemije, ali naučili smo živjeti na drugi način, upravljati rizicima i očekujem da će biti bolja od ove”, odgovara Pinezić.

No na nesreću mnogih, neizbježno će biti ono što se vidjelo već ove godine – rast cijena.

“Troškovi rastu, približavamo se eurozoni. A tu je i pitanje radne snage. Ako želite zadržati kvalitetu, morate imati i visokokvalitetne djelatnike”, zaključuje Pinezić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar