Šimpraga dobila zeleno svjetlo, podržalo je sedam, protiv nje 3 člana Odbora

Vijesti 28. tra 202211:32 1 komentar
N1

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak je većinom glasova podržao SDSS-ovu Anju Šimpragu za potpredsjednicu Vlade, uz kritike desnice i pohvale ljevice kandidatkinji osobno, ali i uskraćivanje potpore njezinom ulasku u Vladu.

Anja Šimpraga, koja će nakon očekivane potvrde saborske većine u Vladi voditi koordinaciju za društvene djelatnosti i ljudska prava, dobila je potporu sedmero članova Odbora, dok se protiv izjasnilo njih troje.

Napadi na Šimpragu na sjednici su stizali od zastupnika desnice, koji su ju prozivali da ne poštuje činjenicu srpske agresije na Hrvatsku, kao ni legitimnu vojno-redarstvenu akciju Oluju. S ljevice su pak upućivali pohvale njoj osobno i njenom dosadašnjem radu, uz ogradu i žaljenje što je neće podržati jer, kako su rekli, ovo nije glasanje o njoj, nego o Vladi Andreja Plenkovića.

Premijer je Šimpragu Odboru predstavio kao buduću najmlađu članicu Vlade, ali s bogatim političkim iskustvom od lokalne razine do Sabora. Od nje, kazao je, očekuje veliki angažman i doprinos na pitanjima ljudskih i manjinskih prava, suzbijanju govora mržnje u skladu s koncepcijom Vlade, izrazivši uvjerenje da će posao potpredsjednice obavljati jako dobro.

Šimpraga je istaknula da su pred njom zadaci iz najosjetljivijih segmenata hrvatskog društva poput ljudskih i manjinskih prava, ravnopravnosti spolova, prava LGBT zajednice, Roma i svih drugih ranjivih skupina, ali i sanacije posljedica potresa u Zagrebu i na Baniji.

“Nastavit ću raditi u duhu svoga prethodnika Borisa Miloševića koji je nosio mir, a ja se nadam da ću biti ona tko će tu štafetu preuzeti dalje i nastaviti s izgradnjom međunacionalnog povjerenja, razumijevanja i uključivosti”, najavila je.

Vidović Krišto: Šimpraga ne poštuje ustavnopravni poredak; Grbin: Sramite se!

Propitivanje Šimprage počelo je ocjenama nezavisne zastupnice Karoline Vidović Krišto, koja ju je prozvala da ne poštuje činjenicu agresije na Hrvatsku te negira da je srpska vojska jedina koja je u 20. stoljeću počinila genocid, da veliča Ratka Mladića, ne priznaje Oluje, te da time ne poštuje ustavno-pravni poredak Hrvatske.

U obranu Šimprage stao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, poručivši da se s njom ne moraju politički slagati, ali da je prozivanje da ne poštuje ustavni poredak ispod svake razine.

“Na dan Jom Hašoe reći da je u 20. stoljeću samo jedna vojska počinila genocid, to pokazuje tko doista u ovoj prostoriji narušava ne samo ustavni poredak, nego i uvodne riječi Ustava Hrvatske. Sramite se”, poručio je Grbin zastupnici Vidović Krišto, ocijenivši neprihvatljivima njezine, kako ih je nazvao, ispade nacionalizma, šovinizma i mržnje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare