Sindikalistica Lovrić: Da pristanemo na 4 posto? Neće ići

Vijesti 19. ruj 202218:41 0 komentara
N1

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić gostovala je u emisiji N1 Newsroom ususret pregovora predstavnika javnih službi s Vladom koji kreću u srijedu. 

Sindikalistica je rekla da članovi ne žele priznati razvlačenje pregovora. Kako kaže, u međuvremenu se promijenilo jako puno toga.

“Mi imamo realni rast BDP 5 posto, a on će ići i do 7 posto, a iza nas je i uspješna turistička sezona. Naš rast plaća na godišnjoj razini iznosi samo 2,3 posto”, rekla je Lovrić te navela da članove sindikata pogađa visoka stopa inflacije.

“Sindikat ne traži rast plaća nego uskladbu svojih plaća, a to je tako i dogovoreno”, rekla je.

“Da pristanemo na 4 posto? Neće ići”

“Ministar Primorac zamolio je sindikate da još ne izlaze s konkretnim podacima, no nećemo pristati na minorne zahtjeve. Da pristanemo na 4 posto? Neće ići”, zaključila je Lovrić te dodala da povećanje osnovice neće krenuti od 1.1. nego od 1.10. što čini razliku, a važno je napomenuti da Sindikat priprema pregovore i za 2023. Z

“Zanima nas hoće li Vlada vezati ove pregovore ili će ih razdvojiti, no hoće li oni počinjati jedni za drugima je stvar pregovarača, a naša su stremljenja da to bude što jednostavniji postupak i da se projicira rast osnovice za drugu godinu”, rekla je.

Premijer je izjavio da su prvi pregovori koji su završeni u travnju kad je povećana osnovica za 4 posto bili iznimno uspješni te da su znatno poboljšana materijalna prava radnika u tom sektoru.

Napominje kako su se plaće u razdoblju od 6 godina povećale za 23 posto.

“Sada stvarno treba biti jasan zbog svih naših članova. Regresi, božićnice i darovi za djecu ostali su na razini 2017./2018. Dogovoren je rast osnovice u ono vrijeme divljanja goriva s jedne kune na 1,35 i dogovoreno je samo 5 posto financiranja za specijaliste koji dotad nisu imali naknade za poslijediplomski studij. To je povećano unatrag 6 godina, to je istina”, rekla je te dodala: “No, ako regres nije rastao, onda nije rastao. Tako stoje stvari”.

VEZANA VIJEST

Napravili smo plakat “Svaka akcija traži reakciju” jer svi naši članovi moraju znati da novca u proračunu ima, napominje Lovrić.

“Vremena su složena i komplicirana, no novca ima. Samo se mora znati što je prioritet”, zaključuje.

Kaže da je štrajk uvijek konačna opcija, no da neće dozvoliti odugovlačenje.

“Ne bih rekla da ne vjerujem premijeru”

“Nećemo pregovarati ako nam ponude minorne stvari, onda se pregovori prekidaju. Ne bih rekla da ne vjerujem premijeru, no morate znati da se radi o 250 tisuća ljudi koji ovise o nama. Mi dobivamo realne zahtjeve od svojih članova, no oni moraju biti spremni da će ih sindikati pozvati na ‘prosvjede i tiskovne konferencije”, rekla je.

Zaključila je da je nažalost štrajk uvijek opcija i da je ružno prijetiti na početku razgovora, no da se radi o veoma o kratkom vremenu koje imaju na raspolaganju.

“Nemamo više 6 mjeseci za dogovore. Želimo jasne parametre od strane Vlade. Realni rok za dogovor je ne više od tri pregovaračka sastanka. Besmisleno je dolaziti na pregovore ako nema suglasja, treba se radi mira u kući riješiti taj problem”, zaključila je Nada Lovrić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!