Sindikat Čistoće: Nećemo odlagati otpad na Jakuševec dok ne dobijemo garanciju sigurnosti

Vijesti 04. pro 202318:45 0 komentara

Odron smeća na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec rezultirao je s ozljedama za tri radnika Čistoće, a jednom od njih morala je biti amputirana ruka. Gradonačelnik Tomislav Tomašević zbog toga je zatražio hitan sastanak s Vladom i najavio sankcije za odgovorne, a oporba traži njegovu smjenu.

No, tragedija koja se dogodila na pogođene radnike i mještane koji strahuju od novih problema ostavila je efekt. Teške fizičke ozljede i nesnosan smrad njihova su realnost. Bez obzira na umanjivanje tih problema izjavama o tome da će im se pomoći na bilo koji mogući način, odnosno, da opasnosti za zdravlje u Jakuševcu i njegovoj blizini nema.

“Maloprije sam se čuo sa sinom radnika koji je izgubio ruku. Nalazi se na Rebru, ruka je amputirana, a osim toga ima i povredu rebara i kičme. Zasad je stabilno i nadamo se da će tako biti. S ostalom dvojicom radnika nisam se čuo, ali od radnika koji su se ovdje zatekli i bili u kontejneru koji je bio zaštićen strojevima Zrinjevcima pa nisu bili u opasnosti, čuo sam što se dogodilo”, rekao je Zdravko Stoilković iz Sindikata radnika Čistoće našoj Nataši Vidaković.

Kako se ovo sve uopće i dogodilo?

“Prije nepunih mjesec dana bio je odron s druge strane deponija. Srećom, tamo nije bilo nikoga pa nitko nije ni stradao. Sad je opet došlo do odrona jer je građevina očito nestabilna. Lavina koja je pokrenuta sjurila se prema najteže ozlijeđenom radniku, izgurala je njega i kamion na cestu. Tom prilikom je ostao bez ruke”, kaže Stoilković.

Nije želio govoriti o odgovornosti.

“To netko drugi treba utvrditi. Postoje inspekcije i institucije. Ali, definitivno se radi o nestabilnoj građevini, koja je opasna za naše radnike.”

Puno puta je on osobno, kao i njegov sindikat, upozoravao na sve opasnosti koje prijete na odlagalištu zbog deponiranja nedopuštenog otpada.

“Ne znam, možda dio otpada fermentira pa propada, ali postoji nadzor i nečija odgovornost za ovako nešto postoji. Vjerojatno se tragedija mogla spriječiti. Netko upravlja deponijem i morao bi znati je li brdo preveliko, previsoko pa se sad urušava. Nisam građevinske struke i ne znam o tome dovoljno, ali očito smo došli u fazu da je deponij opasan za naše radnike”, istaknuo je Stoilković i dodao da mu je prvi glas da će se od sutra ponovno odlagati otpad:

“Dok nemamo garanciju da je sigurnost besprijekorna za naše radnike, stajat ćemo kod toga da se smeće ovdje ne odvozi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!