Sindikat najavio štrajk u riječkim gradskim vrtićima

Vijesti 11. velj 202215:51 0 komentara
education, vrtić, predškola, predškolski odgoj, vrtići dječji, djeca, igraonica, igra, igranje,
Pixabay / Ilustracija

Predstavnice Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) najavile su u petak da će se u dječjim vrtićima Grada Rijeke štrajk radnika održati 21. veljače jer nije postignut dogovor o 16-postotnom povećanju plaća, koje su manje od zakonskog minimuma.

Sindikat traži povećanje osnovice s 5211 kuna na 6044 kune, tj. povećanje osnovice za 16 posto za zaposlene u dječjim vrtićima “Rijeka”, “More” i “Sušak”.

Prema podatcima sindikata, ta tri gradska vrtića imaju 3200 korisnika u 30-ak objekata i oko 650 zaposlenih, a u anketi sindikata za štrajk se izjasnilo svih 450 članova sindikata.

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić rekla je na konferenciji za novinare da su razlog štrajka neispunjene zakonske odredbe, to jest neusklađivanje plaća zaposlenih u dječjim vrtićima koje bi, kaže, trebale biti najmanje kao plaće zaposlenih u osnovnim školama.

Istaknula je da, uza sva nastojanja da se to postigne, rezultata nije bilo, a radnici više nemaju strpljenja čekati da se vlasti u Rijeci osvijeste kako na ulaganje u obrazovanje trebaju gledati kao na ulaganje u budućnost, a ne kao na trošak.

Žilić je rekla da je nedavno održan sastanak s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem i može se reći da su bili blizu rešenja, ali sindikat, ako rješenje ne stigne do početka štrajka, od štrajka neće odustati sve dok se ne ispune zahtjevi.

Objasnila je da je gradska uprava ponudila povećanje plaća u tri puta, ali sindikat, dok ne bude jasno kada će i hoće li u ovoj godini biti isplaćena osnovica od 6044 kune, neće prekinuti aktivnosti u vezi sa štrajkom.

Pozvala je gradonačelnika da shvati ozbiljnost situacije, a roditelje je zamolila za razumijevanje, ističući kako se nada da do štrajka ipak neće doći i da će gradska uprava pronaći potrebna financijska sredstva.

Govoreći o načinu provođenja štrajka, Žilić je rekla da će vrtići raditi u dežurstvima, a bit će osigurani samo minimalni poslovi.

Ljudima je dosta slušati da su djeca na prvom mjestu, a onda one koji s njima rade stavljati na zadnje mjesto, zaključila je Žilić.

Potpredsjednica SOMK-a i sindikalna povjerenica u riječkim vrtićima Ingrid Čavić ocijenila je da je situacija u trima gradskim vrtićima alarmantna, ističući da zbog malih plaća ljudi stalno odlaze, a nitko se ne javlja na natječaje.

Događa se da u jednom objektu, gdje bi primjerice trebalo biti 12 odgojitelja i jedan pomoćni kuhar, radi šest do osam odgojitelja, rekla je, ističući da to nije moguće izdržati dulje vrijeme i da se nešto mora poduzeti.

Kako je rečeno, sindikat će sljedećeg tjedna provesti anketu među roditeljima kako bi se izjasnili o mogućnostima da djeca tijekom štrajka ostanu kod kuće te će na osnovi tih podataka biti organizirana nužna njega, skrb i prehrana u vrtićima, ali neće biti odgojno-obrazovnog rada s djecom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!