Sindikat osudio otpuštanja radnika zbog kontakta s njima

Vijesti 19. velj 202212:05
Zeljko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija

Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) osudio je u subotu otpuštanje radnika koji za dvije turske tvrtke rade na obnovi pruge Križevci-Koprivnica, i to samo zato jer su stupili u kontakt sa sindikatom koji ih je informirao o njihovim pravima.

“Dvije turske tvrtke angažirane na obnovi pruge Križevci-Koprivnica u četvrtak su otpustile grupu radnika samo zato što su dan ranije stupili u kratki kontakt sa SGH-om, koji je provodio akciju informiranja radnika o pravima iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, podijelivši im letke za vrijeme pauze za ručak”, navodi se u priopćenju sindikata.

Dodaju da su radnici odluku o otkazu dobili putem SMS poruke, bez navođenja ikakvog razloga.

Radi se o turskim tvrtkama Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. i Ci-Ay Mühendislik, koje je angažirala HŽ Infrastruktura na projektu obnove pruge, koji je skuplji od Pelješkoga mosta.

“Ovakvo kažnjavanje radnika zbog kontakta sa sindikatom predstavlja najgrublju povredu prava na sindikalno organiziranje, koje je zajamčeno hrvatskim i međunarodnim pravom”, poručuje SGH.

Pravo na sindikalno organiziranje temeljno je pravo svakog čovjeka te je zajamčeno Općom deklaracijom UN-a o ljudskim pravima, Konvencijom o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje Međunarodne organizacije rada, kao i Zakonom o radu.

Sindikat je stupio u kontakt s predstavnicima poslodavaca s namjerom da obje strane informira o postojanju i proširenoj primjeni Kolektivnog ugovora graditeljstva, koji obvezuje sve poslodavce koji obavljaju djelatnost graditeljstva u Hrvatskoj.

Upozorili su da su tijekom razgovora s radnicima čuli da se odredbe Kolektivnog ugovora grubo krše jer radnici rade između 250 i 300 sati mjesečno, odnosno rade prekovremeno i u otežanim uvjetima što im nije dodatno plaćeno, kao i da ne ostvaruju naknadu plaće za vrijeme bolesti.

Sindikat traži hitnu reakciju Državnog inspektorata, ali i uključivanje Ministarstva prometa, veza i infrastrukture i HŽ Infrastrukture, koji su investitori u tom projektu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar