Sindikat traži povlačenje upute za maturu: “Dovodite u opasnost mnoge živote!”

Vijesti 04. svi 202112:00 0 komentara
škola, učionica, razred, nastava
Damir Spehar/PIXSELL/ilustracija

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zatražio je u utorak, zbog opasnosti od širenja Covida-19, žurno povlačenje upute kojom se učenike u samoizolaciji poziva da u školama polažu ispite državne mature pod posebnim uvjetima.

Posebne uvjete za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja države mature objavio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a sindikat upozorava da je uputa u potpunosti protivna mjerama očuvanja zdravlja stanovništva.

VEZANA VIJEST

Sindikat je zatražio u otvorenom pismu ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo žurno povlačenje upute, upozoravajući da se pozivanjem takvih učenika u škole dovode u opasnost životi i zdravlje svih koji bi s njima došli u kontakt prilikom dolaska i odlaska iz škole, uključujući zaposlenike srednjih škola i ostale učenike.

Iz sindikata također upozoravaju da se pozivanjem učenika u samoizolaciji na dolazak u školu u pitanje dovodi i izricanje mjere samoizolacije za sve građane, jer moglo bi se protumačiti da svatko tko nađe valjan razlog može uz dopuštenje kršiti tu mjeru.

Zatražili su stoga da na ispite državne mature ni ove godine ne dolaze učenici u samoizolaciji, koji bi propuštene ispite državne mature, kao i lani, mogli polagati u jesenskom roku.

Istodobno, fakulteti i visoka učilišta trebali bi, kao i prošle godine, osigurati dovoljno upisnih mjesta za učenike koji bi propustili polaganje mature u ljetnom roku.

“Tražimo vašu žurnu reakciju, jer objavom posebnih uputa uznemirili ste sve zaposlenike srednjih škola, kao i učenike i njihove roditelje, jer dovodite u opasnost mnoge živote”, poručuje sindikat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!