Sindikat zdravstva: U riječkoj bolnici smjenjuje se nepodobne kadrove

Vijesti 26. lis 202114:33 1 komentar
KBC Rijeka

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić upozorila je u utorak da su u riječkoj bolnici u tijeku smjene nepodobnih kadrova, a napomenula je i kako je covid-19 prodro i na Kliniku za ginekologiju i porodiljstvo te bolnice.

Ima informaciju, kazala je, da se covid-19, osim na Kliniku za ginekologiju i porodiljstvo, “probio” i na gastroenterologiju i onkologiju. “Istodobno, glavna preokupacija ravnatelja riječke bolnice Alena Ružića je smjena nepodobnih kadrova pod palicom predsjednika Upravnog vijeća i državnog tajnika Željka Plazonića”, ustvrdila je Čahut Jurišić na konferenciji za novinare.

Istaknula je da se smjenjuju ljudi unutar legalnog mandata, suprotno statutu, te da je moguće da oni tuže bolnicu, da dođe do radnih sporova, a troškovi sporova padnu na bolnički proračun.

Navela je da su tijekom pandemije tijekom mandata smijenjene predstojnica pedijatrijske klinike i predstojnica očne klinike te kako ima informaciju da se pripremaju smjene na onkološkoj klinici, dječjoj kirurgiji i Zavodu za transfuzijsku medicinu.

Smatra da je riječ o “čistki nepodobnih šefova klinika i zavoda” te da je “najprije bila čistka u nezdravstvenom segmentu radnika, a sada u zdravstvenom segmentu.”

Navela je kako je predstojnica očne klinike bila šest godina u mandatu, da je hvaljena za ostvarene financijske rezultate, ali da je smijenjena tijekom mandata, a istodobno je dobila i upozorenje pred otkaz ugovora o radu. Dodala je da ju ravnatelj nije htio primiti na razgovor te da joj se “svašta imputira”.

Smatra da su istodobna smjena i upozorenje pred otkaz ustvari zastrašivanje. “Umjesto da se iz sustava zdravstva makne politika, ona je najveća upravo u zdravstvenim ustanovama”, kazala je.

Navela je da se u riječkoj bolnici ne poštuje Zakon o radu ni granski kolektivni ugovor, ističući da je u godini dana rada ravnatelja Ružića sindikat podnio Državnom inspektoratu četiri prijave za kršenje Zakona o radu i granskog kolektivnog ugovora, da su dvije prijave riješene u korist sindikata, a dvije su još u postupku.

Smatra da je ta pitanja moglo riješiti Upravno vijeće i da tada ne bi bilo potrebe za prijavama Državnom inspektoratu. Kazala je da su zaposlenici bolnice umorni, da se radi prekovremeno, a da se smjenama stvara dodatni stres jer se pitaju tko je sljedeći. “Upravo zbog maltretiranja, načina organiziranja smjena i loših međuljudskih odnosa u riječkoj bolnici nedostaje oko 200 medicinskih sestara,” zaključila je predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare