Sindikat znanosti demantirao i prozvao Sanju Šprem: “Nije točno da tražimo manji koeficijent za učitelje”

Vijesti 10. velj 202414:18 0 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) u subotu je demantirao čelnicu Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanju Šprem da su tražili manji koeficijent za učitelje u odnosu na asistente, prozvavši je da obmanjuje javnost i članstvo.

“Želimo poručiti svim učiteljima i nastavnicima kako nije točno da tražimo manji koeficijent za učitelje u odnosu na asistente u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te ih pozivamo da se sami u to uvjere”, navodi u priopćenju glavni tajnik NSZVO-a Matija Kroflin.

Naime, na web stranicama Sindikata znanosti (www.nsz.hr) javno je objavljen zahtjev koji je Sindikat uputio nadležnom ministarstvu 9. siječnja u kojem je koeficijent asistenta identičan koeficijentu koji je tada Vlada predlagala za učitelje.

Suprotno tome, kaže Kroflin, Šprem je izjavila da Sindikat znanosti traži manji koeficijent za učitelje, navela da ne može surađivati s nekim tko obezvrjeđuje njenu učiteljsku profesiju, te to iznijela kao argument za nesudjelovanje na prosvjedu prošloga četvrtka na Markovu trgu.

Poručio je Šprem iznosi neistine

Poručio je da Šprem iznosi neistine pokušavajući opravdati zašto SHU nije sudjelovao u organizaciji tog prosvjeda.

Naime, članovi i čelnici Sindikata hrvatskih učitelja, najvećeg sindikata u sustavu odgoja i obrazovanja, nisu jučer bili na prosvjedu gdje se okupio velik broj zaposlenika u obrazovanju i znanosti, u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) i sindikata Preporod.

“Gospođa Šprem vjerojatno ima razloge zbog kojih se ona osobno i SHU nisu odazvali na prosvjed, no taj razlog sigurno nije pozicija Sindikata znanosti da se koeficijent učitelja i asistenta razdvoji”, poručuje Kroflin.

Kaže kako je transparentno da su tražili da radno mjesto predavača, a ne asistenta, ima viši koeficijent i od učitelja i od asistenta u znanosti i visokom obrazovanju.

Naime, radno mjesto asistenta, kao ni učitelja, ne zahtijeva uvjete koje pri zaposlenju treba ispuniti predavač, stoga smatramo da koeficijent predavača mora biti usporediv s učiteljem mentorom (jer je za oba radna mjesta nužno ispuniti slične uvjete), ali ne s koeficijentom učitelja na početku karijere, naveo je u priopćenju Kroflin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!