Sindikati: Dobili smo više, ali to je daleko od onoga što bi nas zadovoljilo

Vijesti 18. lis 202215:48 0 komentara
N1

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je u utorak nakon novog kruga pregovora sa Vladom o povećanju osnovice plaća da su dobili novu Vladinu ponudu koja je i "financijski teža" od njihovih zahtjeva no prvo je trebaju razmotriti sindikalna tijela.

Ponuda je možda i “teža” od naše ali nismo mogli dati mišljenje o njoj, već ćemo je iznijeti sindikalnim tijelima idući tjedan i u utorak iznijeti stav o tome, rekao je Lončar ne želeći iznositi pojedinosti nakon četvrtog pregovaračkog sastanka o povećanju osnovice plaće u državnim službama.

VEZANE VIJESTI

Lončar je podsjetio da je njihov prijedlog za povećanje osnovice plaće bio 4 plus 2 posto uz inflatorni dodatak od 1250 kuna.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je kako je Vladina strana umjesto prihvaćanja sindikalnog prijedloga ponudila korigiranu ponudu koju će iznijeti sindikalnim tijelima i članstvu.

Čini nam se nešto povoljnija, no pričekat ćemo završetak pregovaračkog sastanka javnih službi kako ne bi došlo do kolizije između sindikata, rekao je Jagić.

“Nećemo žuriti i sve što eventualno ispregovaraju i postignu sindikati javnih službi oko povećanja osnovice plaća odnosit će se i na državne službe. Postoje rokovi koji se moraju poštivati, a vjerujem da će se nešto više znati nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih službi”, dodao je Jagić.

Sindikati javnih službi, čiji je sastanak s predstavnicima Vlade, uslijedio nakon ovog sa državnim službama, najavili su da će odbiti Vladinu ponudu.

Piletić: Vlada je značajno korigirala svoju ponudu

Ministar rada Marin Piletić izjavio je u utorak da je Vlada korigirala ponudu sindikatima tako da bi povećanje osnovice plaća od dva posto bilo odmah iza Nove godine, no sindikati javnih službi kažu da je to njima i dalje neprihvatljivo.

Vlada je korigirala ponudu te sada predlaže povećanja osnovice za plaće četiri posto od 1. listopada i dva posto od 1. siječnja iduće godine, izjavio je Piletić nakon četvrtog kruga pregovora sa sindikatima.

Prethodna ponuda koju su sindikati odbili bila je povećanje od dva posto od 1. travnja 2023.

“Korigirali smo ponudu tako da smo ovih dodatnih dva posto pomaknuli na 1. siječanj 2023. Osnovica je već povećana u svibnju za četiri posto, a zajedno s ovim predloženim povećanjima, ukupno povećanje iznosi deset posto”, rekao je Piletić.

Dodao je da je ponuđeno i povećanje božićnice za 2022. sa sadašnjih 1.500 na 1.750 kuna, te povećanje regresa i božićnice u 2023. za dodatnih 250 kuna.

N1

Kroflin: ponuda Vlade daleko od onog što smo tražili

Makroekonomist Sindikata znanosti i savjetnik sindikalnog pregovaračkog odbora javnih službi Matija Kroflin kazao je da je ponuda Vlade daleko ispod njihovih očekivanja.

“Moramo vidjeti što će naši članovi reći na ovu ponudu. Daleko je od onog što smo tražili. Vidimo se da za tjedan dana i nadamo se da će Vlada tada ponuditi nešto više”, rekao je Kroflin.

“Moramo vidjet što će reći članovi i nakon toga ćemo bit pametniji i vidjet što će se dogoditi na idućem sastanku”, dodao je.

“Dobili smo više, ali je to daleko od onoga što bi nas moglo zadovoljiti u ovom trenutku”, istaknuo je Kroflin.

Dodaje da je njihov interes da se što prije dogovore. “Sigurno to nećemo dugo razvlačiti dugo, ali imamo još neki period da vlada korigira svoju poziciju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!