Sindikati složno odbili Vladu. Najavili veliki prosvjed, objavili i kad

Vijesti 25. lis 202214:34
Marko Prpic/PIXSELL, Ilustracija

Svih 11 sindikata javnih službi, koji sudjeluju u pregovorima za osnovicu za plaće u javnim službama, odbilo je Vladinu ponudu sa sastanka pregovaračkih odbora održanog 18. listopada te najavilo prosvjede 8. i 15. studenog, priopćili su u utorak sindikati.

Sindikati javnih službi ostaju pri zahtjevima za povećanjem osnovice za osam posto odmah i još pet posto iduće godine, čime žele očuvati cijenu rada i kupovnu moć zaposlenih u javnim službama.

Najavljuju prosvjede pred ustanovama u svim sustavima javnih službi 8. studenog diljem Hrvatske, a 15. studenog planirano je održavanje velikog zajedničkog prosvjeda u Zagrebu.

Također, očekuju da Vlada na idućem sastanku pregovaračkih odbora napokon izađe s primjerenom ponudom za povećanje osnovice za plaće jer će jedino pod tim uvjetom zaustaviti planirane aktivnosti.

Sindikati su odbili ponudu Vlade sa sastanka pregovaračkih odbora, održanog 18. listopada, o porastu osnovice za dva posto od 1. siječnja 2023. te dodatnom povećanju za četiri posto od 1. listopada iduće godine.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je nakon sastanka da Vlada nudi i povećanje božićnice ove godine sa sadašnjih 1500 na 1750 kuna, te povećanje regresa i božićnice u 2023. za dodatnih 250 kuna.

Piletić je dodao kako se neoporeziva primanja na ime božićnice i regresa s 3000 kuna podižu na 3500 kuna, a s obzirom na uvođenje eura Vlada je odlučila povećati i dar za dijete sa 600 kuna na 100 eura, odnosno 753,45 kuna.

Sindikati smatraju novu Vladinu ponudu neprihvatljivom jer nije usmjerena na veći rast osnovice u odnosu na prethodnu ponudu, već samo na drugačiju dinamiku isplate ranije predloženog povećanja osnovice.

Povećanje iznosa božićnice, regresa i dara za djecu ne može kompenzirati rast osnovice i riješiti pitanje zaostajanja plaća u ovoj i idućoj godini, poručuju sindikati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.