Sindikati nakon sastanka s Vladom: “Ne želim prijetiti nikome, ali…”

Davor Puklavec/PIXSELL

Vlada i sindikati održali su sastanak na kojem je predstavljena finalna verzija uredbe o koeficijentima za sva radna mjesta.

Istovremeno, na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo novi bijeli štrajk sudaca kojem su se, za razliku od lanjskoga, pridružili i državni odvjetnici. Zato se u sljedeća dva tjedna, do petka 2. veljače ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Moguće mjere spominju i zdravstveni djelatnici, no dio sindikata zadovoljan je ponuđenim.

“Napravljeni su mehanizmi za zaštitu ljudi od subjektivnog ocjenjivanja”, rekli su iz sindikata nakon sastanka s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te dodao:

“Velik problem u pregovorima bile su ocjene. Smatramo da nije bilo potrebe za time, to je minorno. Što se tiče koeficijenata, svima plaće rastu u prosjeku preko 30 posto računajući od prošle godine od svibnja. Zadnja etapa povećanja je preko 12 posto. Uvijek će biti nezadovoljnih, primili smo desetke prigovora. Mi kao sindikati dobit ćemo mogućnost, uredbe idu na mišljenje, imamo 15 dana za očitovanje. Osobno moje mišljenje pozitivno o ovom zakonu, mislim da je ovo dobar posao.”

Komentirajući očekivanja od izjašnjavanja članstva rekao je: “Ne želim prijetiti nikome, mi kao socijalni partneri imamo pravo dati mišljenje. Dosad se nije događalo da su sindikati sudjelovali u procesu donošenja koeficijenata jer je to posao vlade. Sad smo imali utjecaja na taj proces, ali uvijek će biti onih koji gledaju drugačije. Napravili smo i revoluciju oko policijskih službenika. Preuzeli smo maksimu od sindikata njemačke policije koji ima maksimu borbe da prosječna plaća bude u gospodarstvu zemlje. Mi još nismo ostvarili cilj. Treba vremena i za to. Ovaj sustav je više honorirao one na dnu hranidbenog lanca. Pokušala se ispraviti nepravda za ljude koji nisu mogli živjeti od svog rada.”

“Umjereno smo zadovoljni, zahvaljujemo vladi. Dobit ćemo u srijedu napismeno što trebamo, to ćemo predočiti tijelima i mislim da ćemo se dogovoriti, da ne bi trebalo biti nekih problema”, rekao je predsjednika sindikata policije Dubravko Jagić.

N1

Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja istaknuo je da oni nisu zadovoljni ponudom.

“Nismo zadovoljni procesom, nije bilo onako kako nam je bilo obećano, nismo bili dovoljno uključeni. Nismo zadovoljni ni s finalnim rezultatom. Danas smo dobili neke pomake u odnosu na ranije koeficijente. Moramo to sad ocijeniti i vidjeti u kojoj smo poziciji. Vlada će u srijedu dostaviti cjeloviti prijedlog uredbe i onda ćemo to analizirati. Mi u našem sustavu nismo zadovoljni.”

Ministar Davor Božinović istaknuo je da se radi o sustavu koji ima više od 26.000 zaposlenih i da su svima plaće rasle za oko 35 posto od ožujka do prosinca prošle godine, a novim povećanjem od oko 12 i pol posto, radi se o velikom povećanju.

“Napravili smo transparentniji sustav i kad je u pitanju ocjenjivanje, koeficijenti i nagrađivanje, mislim da nema vlade koja o ovome nije govorila, a ovo je prva vlada koja je to napravila. Već godinama radimo na promjenama. Sjećam se kad je bruto plaća policijskih početnika bila 650 eura bruto, sad će biti oko 1.500 eura bruto. Nastavljamo dijalog. Postavili smo standard da sve vlade u budućnosti ispod ovoga neće ići”, rekao je Božinović.

Ministar Ivan Malenica napomenuo je da prezentirana reforma ima financijski efekt od milijardu i pol eura.

“Iza ove reforme je mukotrpan rad. Vjerujem da će sindikati biti zadovoljni. Problem je proces konsolidacije radnih mjesta i tu nekome više, nekome manje raste plaća. U tom cijelom procesu sudjelovali su sindikati i resorni ministri i vjerujem da će nakon sastanka s predstavnicima javnih službi i oni biti zadovoljni”, rekao je i osvrnuo se na suce:

“Temeljem Zakona o sudovima suci su dužni unositi sve promjene. Danas je prema podacima koje imamo, od ukupno 2.077 odgođeno 741 ročište, to je otprilike 35 posto. Prosječno dnevno otkazivanje je 13 posto. 22 posto ročišta je danas otkazano. Mi imamo podatak iz sustava e-spis. Ne pristajemo na ultimatume i ucjene. Imali smo razgovore s njima, a u javnosti je objavljeno da su već donijeli odluku o mjerama. Suci su odbili povećanje prošli tjedan. Ja mislim da je to štrajk. Oni to zovu mjerama upozorenja, ja mislim da je to klasičan štrajk.”+

Ministar Piletić je rekao da je predstavljen nacrt uredbe i da su od početka pregovora razgovarali sa svim reprezentativnim sindikatima i da su izašli s prijedlogom novih koeficijenata. Dva su cilja, jedno je jednaka plaća za jednak rad, drugi cilj je da s novim koeficijentima u travnju za mjesec ožujak rezultiraju s većom plaćom”, naveo je.

Podsjetio je na ranija povećanja plaća, ako ina isplate regresa, božićnice i uskrsnice. “Fiskalni učinak iznosi 1,5 milijardi eura. Ako je to malo ili nedovoljno ja ću podsjetiti da je to u kunama više od 11 milijardi kuna”, dodao je.

“Nećemo ovu reformu raditi da bi svi bili nezadovoljni, ali ne možemo očekivati ni da će svi biti zadovoljni. Štrajk je nešto što je u opisu posla sindikata. Mi uvažavamo što oni govore i da dok god imamo prostora za razgovore nema razloga za štrajkove i prosvjede”, napomenuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.