Sindikati opet nisu složni. Lovrić: “Ne vjerujem Stipiću”

Vijesti 08. velj 202421:10 1 komentar
Matija Habljak/PIXSELL

Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata u znanosti, bili su gosti Newsnighta s Ivanom Hrstićem.

Lovrić kaže kako članovi njenog sindikata neće sudjelovati u sutrašnjem prosvjedu jer “ne vjerujem gospodinu Stipiću”.

“On na radnoj skupini nije rekao ništa. Da je, mi bismo sutra bili skupa na prosvjedu. Ono što želim reći je da se glas nastavnika u školama je jasno artikuliran i prema vladi. Mi tražimo, inzistiramo, da nas prebaci u taj viši platni razred. Nastavnici to zaslužuju. Ako ćemo pošteno, razlika jest u novcu. Mi znamo koliko koštamo, ali to ne znači da mi neprestano moramo voditi računa o financijskom okviru države”, kaže Lovrić.

Upozorava kako nastavnici moraju osjetitit da su važni Republici Hrvatskoj.

“Da su ovi koji sutra organiziraju prosvjed vodili računa o istom, mi bismo sutra bili tamo. Znam koliko je mučno raditi u obrazovanju, sustav je surov prema nastavnicima”, kaže Lovrić.

“Da je Stipić energiju koju ulaže u organizaciju prosvjeda uložio u radnu skupinu… Ali to se ne vidi”, govori.

Kroflin: Vlada nije korektan partner

Kroflin kaže kako je njegov sindikat organizirao dva prosvjeda, zbog istog pitanja zbog kojeg se prosvjeduje i sutra. “Sudjelovali smo u pregovorima s Ministarstvom, bili smo prvi sindikat koji je uputio vrlo jasno i članovima i javnosti što naš sustav trebali koji su naši zahtjevi. Rezultat svog tog našeg truda je bio vrlo skroman. Nemoguće je s pozicije mene kao čelnika sindikata da čekam donošenje neke uredba i cemetiranje naše loše pozicije pa da bih u nekom drugom koraku vukao nekog za rukav i pokušavao to ispraviti”, kaže Kroflin.

“Sve smo dali drugoj strani i sad je lopta u njihovim nogama”, dodaje. Kroflin kaže i kako Vlada nije korektan partner koji se ne drži svojih obećanja. “Ja moram zaštititi poziciju našeg sustava i naših članova i radit ću to svim sredsvima koja su mi na raspolaganju”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare