Sisak i Petrinja tek čekaju vrhunac vodnog vala, a nasipi im oštećeni u potresu

Vijesti 18. svi 202318:48 0 komentara

Stotinu vojnika u roku od 40 minuta odjurilo je prema Sisku kako bi zakrpalo nasip koji je popustio. A Sisak i Petrinju tek očekuje vrhunoca vodnog vala.

“Nakon 10 minuta veće sam gazio u 10 cm vode. Jako, jako brzo je voda nadirala”, rekao je za N1 Zdenko Videc.

Probijanje boksbarijera ugrozilo je konje Udruge za terapijsko jahanje KAS. Spašeni su.

Iduća 24 sata kritična su za područje Siska i Petrinje koji tek čekaju vrhunac vodnog vala. A nasipi su im oštećeni u potresu.

“Ne možemo nikad znat što se može desit, nedaj bože puknuća nasipa. Ali mislim da će ovo proć bezbolno”, uvjeren je Zvonimir Ljubiučić iz JVP-a Petrinja.

“Iz kuća mogu izaći jedino čamcem”

Nije prošlo bezbolno na karlovačkom području. 10 naselja je pod vodom. 54 kuće na području grada i 300-njak dvorišta na području županije. Naselje Gradac je odsječeno, a mještani kažu kako im se u prizemlju kuća i garažama nalazi metar vode. Iz kuća mogu izaći jedino čamcem.

Odsječenima pomaže Crveni križ.

“Dostava će ići po njihovim potrebama daljnjim, dal će trebat vode, lijekova, ali komunikacija je stalna. Telefonske linije su otvorene, mogu potrebe govorit”, kaže Branka Hastor iz karlovačkog Crvenog Križa.

Dok nam iz čamca pokazuje razmjere štete, Mario iz mjesta Vodostaj priča nam da pumpama održava tek nekoliko centimetra vode u kući.

“Koliko često vam se to događa? Ovakva je bila 2015. zadnji put. A u dvorište uđe svaki put. Te 2015. smo sve obnavljali i sad opet sve isto”, kaže Mario Šebetić iz Vodostaja.

A u Zvonimirovu kuću u karlovačkom naselju Borlin ulazi se u čizmama, jer se drugačije ne može.

“Tu je kanal jedan kroz koji dolazi i svake godine poplavi. Peti put mi je ušla voda u kuću. Ne isplati se više ni parket stavljat ni ništa”, kaže Zvonimir Grgurić.

Prstom upiru u dio mještana Brodaraca koji ne žele obranu od poplave da ne izgube pogled za Kupu.

“U  bivšem sistemu je bilo tako da su to viši društveni interesi bez obzira na tip ljudi koji to ne dozvoljavaju”, kaže Rudolf Dakić iz Borlina.

U ovoj poplavi svi se snalaze kako znaju. Pa se tako radnici PKK na posao prevoze u kontejnerima, a neki pecaju u vlastitom dvorištu.

Uvjete na terenu pregledavaju premijer i predsjednik

Uvjete na terenu osobno je došao vidjeti premijer. Doduše, napravio je tek 30-ak metara od automobila do Mrežnice. “Gradi se 12 kilometara nasipa, ali nedostaje još 10 kilometara sustava obrane od poplava u gradu na četiri rijeke”, objašnjava.

“Mora se neke preduvjete riješiti kako bi se taj proces završio, ali puno je bolje nego što je bilo ranije”, kaže premijer.

Predsjednik Zoran Milanović bio je u Petrinji. Nije govorio, ali je slušao o stanju.

Ne stradavaju samo dvorišta i kuće. Obitelj iz Pokupskog uspjela je zaštiti svoje životinje dok čeka vrhunac vodnog vala.

“Spasila sam piliće da ne dođe voda do gajbe i sada sam ih smjestila u kotlovnicu”, kaže.

Za mještane Kostajnice najgore je prošlo, iako je izvanredno stanje i dalje na snazi. Una ih je poplavila po tko zna koji put. Iskusna Stana ima recept za poplave.

“Kak vidite sve je ponivišeno. Srećom nema puno štete na namještaju. Zidovi su mokri i nadam se da ćemo to sanirati i da neće biti problema”, kaže Stana.

Vojska u stanju pripravnosti

Da problemi budu što manji, vojska je napunila više od 4 tisuće vreća s pijeskom.

“Završili smo punjenje vreće i sad vreće stavljamo na kamione i šaljemo gdje je najpotrebnije”, kaže Ivan Grgošević, poruičnik Hrvatske vojske.

Od iduće godine potrebe za vrećama s pijeskom više ne bi trebalo biti. Najavljuje se završetak sustava obrane od poplave. Pa bi ovakvi prizori, nakon što su punili naslovnice i zagorčavali život stanovnicima Kostajnice desetljećima, konačno postali prošlost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!