Sjećate se čekova? U Hrvatskoj se mogu unovčiti samo na jednom mjestu

Vijesti 03. lis 202217:43
Izvor: Ilustracija: Gadini/Pexels

Čekovi se u poslovnicama banaka koje posluju u Hrvatskoj više ne unovčuju. Banke su tu odluku donijele prije više od godinu dana, no nisu još svi građani upoznati s tom informacijom.

Čekovi su nekada uz gotovinu bili sredstvo plaćanja u Hrvatskoj dok danas samo jedna banka unovčava čekove stranih država kao vrijednosne papire.

U inozemstvu su, naime, gotovinski čekovi bez obzira na digitalizaciju bankarskog sustava i dalje popularno sredstvo plaćanja, piše Dnevnik.hr.

Banke u Hrvatskoj su tijekom godina smanjivale obujam otkupa čekova, a većina ih je zbog kontinuiranog pada broja izdanih čekovnih blanketa te mnogobrojnih rizika i pokušaja prijevara donijelo poslovne odluke o prestanku poslovanja s čekovima.

VEZANA VIJEST

Umjesto čekom, dužnik ima mogućnost obavljati plaćanje na transakcijski račun otvoren u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj državi, a u vezi s takvim načinom naplate primatelj se mora direktno dogovoriti s dužnikom (inozemnim izdavateljem), objasnili su Lideru iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Jedina banka koja još u Hrvatskoj zaprima čekove inozemnih izdavatelja je Hrvatska poštanska banka (HPB), i to isključivo bankarske čekove i samo ako se radi o valutama eura i američkog dolara.

”Prihvaćaju se inozemni čekovi u euro valuti njemačkih banaka, dok je za inozemne čekove u euro valuti, izdane od strane ostalih banaka unutar EU potrebna dodatna provjera, prije zaprimanja na inkaso (inkaso ček podrazumijeva preuzimanje čeka i slanje čeka na naplatu u inozemstvo prema banci kod koje se nalazi pokriće za prezentirani ček uz isplatu)”, piše na stranicama HPB-a.

Minimalni iznos čeka u eurima iznosi 30, maksimalni 150 eura, a u dolarima je minimalni iznos 100 i maksimalni 5000 dolara.

Banka naplaćuje naknadu za obradu čeka od korisnika inozemnog čeka prilikom pologa ili preuzimanja inozemnog čeka na inkaso.

Za unovčenje čeka korisnik mora u HPB-u imati otvoren transakcijski računu u odgovarajućoj valuti, odnosno devizni račun na koji će mu se sredstva uplatiti i nakon čega ga odmah može zatvoriti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar