Plenković otkrio što je presudilo: “Turudić je bio najbolji kandidat”

Vijesti 29. sij 202418:33 3 komentara
N1

U Zagrebu je u ponedjeljak održana sjednica Šireg predsjedništva HDZ-a nakon čega je izjavu za medije dao predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

Plenković se osvrnuo na štrajk sudaca. “Komentirali smo to s obećanjima i očekivanjima. Što se tiče sudaca, kad smo prošle godine donijeli odluku o značajnim povećanjima, ministar je govorio od rugom koraku i tad je spomenut pojam indeksacije.”

“Nakon velikog povećanja sucima, onda smo imali sedam tjedana štrajka pravosudnih službenika. Ono što je ministar govorio tada nije podrazumijevalo sedam tjedan štrajka. ono što je govorio tada ne stoji više i to suci znaju i to nikako ne obvezuje vladu”, dodao je.

“Razgovori da, povećanja plaća da, ucjene ne, štrajk bijeli, žuti, smeđi – potpuno neprimjeren”, kazao je premijer i rekao da će se razgovori nastaviti, ali da u ovom mandatu Vlade neće biti indeksacije.

Dodao je i da nikad nije bilo ovakvog povećavanja. “Ovo nije kolektivno pregovaranje, ovo je uredba. Dižemo standard i njegujemo kulturu komunikacije sa socijalnim partnerima. Nije bilo moguće ni sanjati o takvim povećanjima. Pozvao bih sve na realan dijalog.”

Ovo je ozbiljna velika reforma, izrazito osjetljiv potez i nije slučajno da se nitko od ranijih vlada nije upuštao u to, naveo je premijer.

Naglasio je činjenicu kako je ukupno povećanje plaća u jednoj godini milijardu i pol eura, što nije bilo nikada prije.

“To je ozbiljna i velika reforma, izuzetno osjetljiv zahvat u koji se nisu upuštale ranije vlade, u pokušaj ujednačavanja i smanjivanja radnih mjesta; porast plaće svima i utvrđivanje približno iste plaće za jednak rad”, zaključio je premijer Plenković.

Na upit brine li ga mogući val štrajkova, Plenković je odgvorio: “Ne brine me uopće. Mirni smo.”

Dodaje da je ovo u realnim okvirima onoga što se sada može naparaviti kada je riječ o povećanjima plaća.

Što se tiče izbora Ivana Turudića, kaže da je procedura transparentna. “Obavili smo i temeljit razgovor sa svim kandidatima, nakon toga je povjerenstvo je donijelo jednoglasnu odluku da je Turudić bio najbolji kandidat i mi smo ga predložili. Hoće li se to svidjeti svima ili ne, pa nije to izbor za miss.”

Što je presudilo u izboru Turudića? “Zrelost u nastupu, dosadašnje iskustvo, program, način na koji je odgovarao na pitanja.”

Pokrenuta je istraga protiv Jurice Lovrinčevića, nekadašnjeg posebnog savjetnika ministra gospodarstva Davora Filipovića. “Očekujem da se ta afera Mosta rasvijetli do kraja.”

Novinari su ga pitali i ima li saznanja je li možda istraga obuhvatila i Filipovića, na što je odgovorio da on, za razliku od nekih prethodnih premijera, nema saznanja što je u istrazi. “A dobro je da nitko nema saznanja o tome što je u istrazi, jer se pokazuje da je to jako loše”, dodao je.

Pritom je Plenković izvijestio da je Filipović podnio ostavku na mjesto predsjednika Akademske zajednice HDZ­-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare