Plenković: Posjetio sam Banožića

Vijesti 16. stu 202313:19 2 komentara
N1 / F.Z.

U Zagrebu se održava sjednica Vlade. Uvodno se obratio predsjednik Andrej Plenković.

Plenković se na početku osvrnuo na prometnu nesreću bivšeg ministra Marija Banožića. Još jednom je izrazio sućut obitelji poginulog Privlačanina. Otkrio je i kako su ministar zdravstva Vili Beroš i on jutros u Osijeku posjetili Banožića, koji se i dalje nalazi na intenzivnoj, ali se oporavlja.

Govorio je i o izboru novog ministra obrane, danas potvrđenog u Saboru, Ivana Anušića. Zahvalio mu je što je prihvatio funkciju te rekao kako je siguran da će Anušić pridonijeti radu Vlade i na najbolji način voditi MORH.

Javne financije

EK je jučer objavio jesenske gospodarske prognoze i potvrdio očekivanja da će Hrvatska biti među članicama s najvećim rastom BDP-a. Plenković je rekao kako i EK i agencije za kreditni rejting naglašavaju da je smanjenje javnog duga u BDP-u dobar korak. Brži rast EK predviša samo Malti. “Želimo kvalitetno nastaviti apsorbirati europske fondove koji su nam na raspolaganju”, rekao je predsjednik Vlade. Plenković kaže kako možemo očekivati da se sljedeće godine u kreditnom rejtingu pojavi i slovo A te podsjetio da smo 2016. bili četiri stepenice ispod današnjeg rejtinga.

Govoreći o povjerenju u javne financije, Plenković je podsjetio i na proces upisa trezorskih zapisa koji su otvoreni za građane do 20. studenog. Prema zadnjim informacijama, uplaćeno je 492 milijuna eura trezorskih zapisa, a u kupnji je sudjelovalo 25 tisuća građana. Zahvalio je Ministarstvu financija i FINA-i. “Riječ je o još jednom važnom projektu gdje smo pokazali da s prinosom od 3,75 nudimo našim građanima način da ulože svoj novac, iskažu povjerenje prema državi i dobiju bolje uvjete nego u komercijalnim bankama”, rekao je premijer.

Čestitao je i svima koji su pridonijeli uspješnoj turističkoj sezoni te rekao kako očekuje da će tako biti i u budućnosti.

Zahvalio je ministrici Koržinek i ministru Fuchsu koji su s njim posjetili sajam knjiga Interliber za koji smatra da je bio u sjajnom izdanju.

Govorio je i o premlaćivanju hrvatskog povratnika u BiH, koji je od ozljeda zadobivenih u napadu preminuo. Premijer je izrazio sućut obitelji. “Pozivamo nadležne institucije da najoštrije kazne počinitelje ovog zločina.”

“Hrvatska je proteklih dana završila ciklus ulaganja u veteranske centre”, rekao je Plenković dodavši da je ovaj tjedan jedan otvoren i u Daruvaru, najveći od dosad otvorena četiri centra, vrijedan 14 milijuna eura. Za idući mandat najavljena su dodatna četiri veteranska centra.

Spomenuo je i sastanak s predstavnicima HPK rekavši kako se razgovaralo o mjerama koje se poduzimaju na suzbijanju svinjske kuge te kako su na sastanku bili kompententni sugovornici. “Nažalost, još nema lijeka, jedini način su mjere ograničenja i usmrćivanja zaraženih životinja”, rekao je Plenković dodavši kako se epidemija posljednjih dana smiruje.

Podiže se i iznos nacionalne naknade za umirovljenike, kaže Plenković.

Govorio je i o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Kaže kako je Vukovaru pomognuto nizom vrlo konkretnih mjera. Gradu se pomaže konzistentno. “Treba otkloniti sve pokušaje podjela u hrvatskom nacionalnom biću uoči ovog dana. Vukovar je svetinja, simbol otpora i sjvetionik hrvatske slobode. Vukovar koji ima posebno mjesto u srcu svakog Hrvata treba biti mjesto zajedništva, a ne podjela…Sve to govorim uz osudu onih koji su se očito pokazali nedoraslim političarima pa žele na račun Vukovara raditi neko profiliranje svojih političkih stranaka. To se ne radi, Vukovar ne smije biti grad koji dijeli nego koji okuplja. On pripada Vukovarcima, ali i cijeloj Hrvatskoj i hrvatskom narodu”, rekao je Plenković poručujući da bi politički egzibicionisti trebali svoje pokušaje ostaviti za druge dane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare