Plenković otkrio kako će Hrvatska pomagati ukrajinskoj vojsci

Vijesti 24. stu 202207:572 komentara
Izvor: N1

Na sjednici Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković rekao je kako će Vlada poslati u Sabor prijedlog sudjelovanja HV-a u vojnoj misiji pomoći Ukrajini. Kaže da postoje tri načina na koja se može pomoći ukrajinskoj vojsci te da očekuje pozitivnu odluku Sabora.

Plenković je na početku sjednice zahvalio ministru Tomi Medvedu i svima koji su sudjelovali u organizaciji Dana sjećanja. “Sve je prošlo dobro, dostojanstveno, uz sjećanje na žrtve i one koji su za hrvatsku slobodu dali najviše”, rekao je premijer.

Komentirao je i pad cijena naftnih derivata. Rekao je kako vlada danas smanjuje trošarine na lož ulje. Nastavljamo s politikom vođenja računa da cijene naftnih derivata za građane budu u prihvatljivim okvirima.

Premijer je govorio i o uvođenju eura. Kaže kako je veliki dio priprema završen, kako bi nakon Nove godine sve operativno funkcioniralo.

Također, u posjetu Hrvatskoj jučer je bio austrijski kancelar. Razgovor je, kaže Plenković, prošao odlično i Austrija jasno podržava članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru. Dodao je kako očekuje da 8.12. bude donesena konačna odluka u pristupanju Hrvatske Schengenu. “Time realiziramo naš cilj dublje integracije”, kaže Plenković.

S ministrom Olegom Butkovićem i austrijskim kancelarom, Plenković danas ide posjetiti LNG terminala u Omišlju. Kaže kako se radi na tome da se od Hrvatske stvori relevantno regionalno energetsko čvorište.

Premijer je govorio i o proračunu. Ponovio je da proračun nastavlja biti sidro kojim se čuva rast gospodarstva te da je to proračun koji će zadržati društvenu koheziju. U utorak će se o proračunu glasati u Saboru.

“Danas ćemo Saboru uputiti prijedlog Vlade u sudjelovanju u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini, i to na način da HV participira na tri načina. Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski predstavnici budu dio vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj. Ovo je i prilika da se pokaže tko je tko kada je riječ o međunarodnim odnosima i kada je riječ o pomoći Ukrajini. Očekujem zanimljivu raspravu u Saboru. Očekujemo pozitivnu odluku Sabora”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar