Plenković: Zatražili smo od grčkih vlasti sigurnost za pritvorene

Vijesti 24. kol 202311:36
Zeljko Hladika / Pixsell

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je konačni prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Nacrt prijedloga izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, Prijedlog donošenja Nacionalnog plana razvoja održivog turizma do 2027. te Prijedlog odluke o isplati dodatka na plaću. Na sjednici Vlade bit će, uz ostalo, i zaključak o prihvaćanju novog Nacrta sporazuma o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) te Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres. Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je uvodni govor.

“Ovog tjedna smo boravili i u Ateni”, rekao je i osvrnuo se na druge sudionike sastanka.

“Posjet smo iskoristili i za pritvorene hrvatske državljane. Još jednom smo osudili nasilje i huliganizam, izrazili žaljenje zbog gubitka života i reatiblirali odnose između Hrvatske i Grčke. To je sve skupa bilo jako dobro primljeno. Zatražili smo od grčkih vlasti sigurnost za pritvotrene”, rekao je Plenković.

Dodao je da Hrvatska poštuje neovisnost grčkih pravosudnih tijela. “Politika je Vlade konzistentna i jasna, uvijek na tragu brige o hrvatskim državljanima”, dodao je.

Osvrnuo se i na pitanje mirovina u Hrvatskoj, navodeći da Vlada nastoji povećavati mirovine.

“Pored usklađivanja mirovina, Vlada je provela niz mjera da bismo im olakšali ovu situaciju s povećanjem troškova. Proveli smo cjelovitu mriovinsku reformu, uveli smo nacionalnu naknadu za starije, a danas usvajamo izmjene”, naveo je Plenković.

“Prosječne mirovine u mandatu naše Vlade povećane su za 44 posto, a najniža je povećana za 51 posto. Nastavit ćemo poduzimati mjere da bi mirovine i dalje rasle”, dodao je.

Osvrnuo se i na inflaciju, navodeći da je za smanjenje inflacije potrebno puno odgovornosti. Dodao je da će Vlada nastaviti s naporima za smanjenje stope inflacije.

“Donijet ćemo danas odluku koja će značiti isplatu dodatka od 5-10 posto na plaću državnim službenicima i namještenicima i to onima koji u najvećoj mjeri nemaju dodatke”, rekao je.

Pravo na dodatak će ostvariti gotovo 29.000 zaposlenih u državnoj službi, naveo je premijer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.