Skandal u državnom odvjetništvu: Službenik godinama nezakonito uzimao službene mobitele. Sve je plaćeno iz proračuna

Crna kronika 22. pro 202312:49 0 komentara
DORH

Za sada se sumnja da je napravio štetu veću od 11 tisuća eura, odnosno da je zadržao dvadesetak mobitela i tableta koje je državno odvjetništvo platilo.

USKOK je otvorio istragu protiv 43-godišnjeg službenika u Županijskom držanom odvjetništvu u Osijeku jer se sumnja da je više od tri godine nezakonito uzimao službene mobitele i tablete.

Prema rješenju o provođenju istrage sve je počelo još u siječnju 2019. kada je ovaj službenik, koji je bio zadužen za informatičku podršku, zadržao 15 mobitela što ih je državno odvjetništvo kupilo.

Što je do sada utvrđeno?

Tijekom kriminalističkog istraživanja policija je utvrdila da je na temelju dva ugovora za potrebe državnog odvjetništva nabavljeno 28 mobitela, a osumnjičeni službenik gotovo pola je zadržao za sebe. Sumnja se da je tako državno odvjetništvo oštetio za 1.244 eura.

Osim toga, sumnja se da je podnio više zahtjeva za sklapanjem ugovora za mobilne usluge ovjerivši ih svojih potpisom, te pečatom Županijskog državnog odvjetništv u Osijeku. Učinio je to iako nije imao nikakvo odobrenje.

Koliko je oštetio proračun?

Tako je obvezao osječko tužiteljstvo na kupnju najmanje šest mobilnih uređaja i tableta ukupne vrijednosti 5.154 eura. Kada su uređaji stigli zadržao ih je za sebe, a državno odvjetništvo moralo je platiti još 5.467 eura za mobitne i internetske usluge.

Ukupna šteta koju je napravio iznosi 11.866 eura, a toliko je zapravo sebi pribavio koristi. Za sada je istragom obuhvaćeno ono što je činio do kolovoza prošle godine. U nastavku postupka odgovarat će za zlouporabu položaja i ovlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!