Škare Ožbolt: DORH je trebao reći Plenkoviću, ovo se ne bi dogodilo u Njemačkoj

Vijesti 22. velj 202213:04 > 16:31 2 komentara
N1

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt gostovala je u N1 studiju uživo gdje je komentirala aktualnu aferu zbog koje je pao Darko Horvat, donedavni ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ali zbog koje je u pitanje doveden opstanak cijele Vlade.

Bivša ministrica pravosuđa ne smatra da je izjava Andreja Plenkovića na izvarednoj kopnferenciji nakon uhićenja Darka Horvata atak na neovisnost institucija.

“On je više pokazao ljutnju nego atak na neovisnost institucija. Nisam sigurna da radi bilo kakav napad na DORH. Uskoro će ići novo izvješće ravnateljice DORH-a, ja mislim da će ono sigurno biti prihvaćeno”, kazala je Vesna Škare Ožbolt, koja vjeruje da nema nikakvog narušenog odnosa između DORH-a i Vlade.

“Ne kažem da ga je netko trebao pitati, posebno jer je propisano točno kada se traži odobrenje za skidanje imuniteta članu Vlade, ali mislim da ga se trebalo obavijestiti, a ne da on to doznaje od nekuda. Teško mi je zamisliti da bi se u Njemačkoj dogodilo da kancelar ne bude obaviješten da mu je uhićen ministar”, smatra Škare Ožbolt, ali dodaje da to mora biti po zakonu te da premijer ne može reći da to ne želi.

vezana vijest

Komentirajući raniju Plenkovićevu izjavu da on ne smatra zakonitim da se obaviještava bilo tko iz izvršne vlasti što radi DORH, Škare Ožbolt je ukazala da je u ovom slučaju situacija drugačija jer se radi o članu Vlade.

“Samo kažem da mi ova ljutnja Plenkovića nije neki dramatičan napad. Napada na Državno odvjetništvo nema, pogledajte sve izjave. Meni je to sve bio jedan nespretan uvod. Najbitnije da vladajuća koalicija podržava sve što radi Državno odvjetništvo, a to će se vidjeti na glasanju o izvješću”, dodala je.

Slične situacije treba zakonski regulirati

Vjeruje i da je ovaj slučaj pitanje nacionalne sigurnosti te da je nužno zakonski utvrditi kako se postupa u takvim situacijama.

“Takvu situaciju bi definitivno trebalo propisati Zakonom o VLadi.”

Upitana je li ovim činom DORH dobio veći legitimitet, odgovorila je:

“To klatarenje percepcije, malo jesmo uz politiku, malo nismo, ja ne volim i ne odobravam. DORH mora raditi svoj posao profesionalno. Ova izvješća u Saboru i pitanja koja se postavljaju, ima tu puno za raditi. Čini mi se da to još uvijek nije na razini na kojoj bi trebalo biti”, ocijenila je bivša ministrica.

Na pitanje je li DORH ovime pokazao da nije pod šapom HDZ-a, odgovorila je:

“Pitanje je koliko je i u ovim postupcima europski tužitelj prisutan kroz rad DORH-a. Sve gdje su u pitanju novci, europska sredstva, tu je ingerencija i europskog tužitelja.”

vezana vijest

Osvrćući se na činjenicu da Boris Milošević koji je također osumnjičen i dalje ostaje u Vladi, kao i Josip Aladrović koji je osumnjičen u nekom drugom kraku, kazala je da je ovo prilika za širu rekonstrukciju Vlade.

“DORH je otvorio mogućnost za širu rekonstrukciju Vlade i da stvari krenu funkcionirati, posebno tu mislim na obnovu. Mi sada ulazimo u treću godinu, dobili smo produžetak korištenja sredstava. Ako se sada ide na izbore, ta sredstva će ostati neiskorištena, Vlada će se ponašati kao u tehničkom mandatu, izgubit ćemo još šest mjeseci, već dvije i pol godine ćemo izgubiti. Nitko ne pita te ljude u kontejnerima kako se osjećaju”, kazala je.

Horvatov nasljednik

Iznenađena je napisima da bi Stjepan Ćuraj (HNS) mogao preuzeti Horvatovo mjesto.

“Ja osobno ne poznajem kvalitete čovjeka, ali sam mislila da će HDZ čvrsto držati to ministarstvo pod svojom kontrolom i da će sve ove greške koje su bile napravljene sada gurnuti, ruknuti i da će to pojesti, da će ta obnova krenuti. Ja sam iznenađena da se to ministarstvo pušta iz ruku vladajuće stranke”, kazala je.

Za kraj je istaknula da je šira rekonstrukcija nužna jer sve što bi širilo daljnju priču koja je vezana na ovu aferu, samo bi još više trošilo snagu Vlade u ovom smjeru.

“Sada je prilika za širu rekonstrukciju i da se to sve stavi u stranu i krene dalje raditi”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare