Škare Ožbolt: Zakon o referendumu je kao saborska povjerenstva – ništa

Vijesti 28. pro 202110:13 > 12:03 1 komentar
N1

Nekadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt bila je gošća Novog dana.

Osvrnula se na najave promjene Zakona o referendumu. Kaže kako treba donijeti jedan moderan zakon o referendumu po uzoru na zemlje koje imaju dobro posložene zakonske odredbe o referendumu, poput Slovenije ili Švicarske.

“Mi nismo imali tradiciju referenduma, jedan jedini državni referendum koji je u pravom smislu uspio bio je onaj o neovisnosti. Kad gledate ovaj Zakon, on nema ni glavu ni rep”, govori Škare Ožbolt dodajući da su “improvizacije na svakom koraku”.

Na pitanje koliko su onda moguće manipulacije, ona kaže da “nepropisivanje procedure otvara vrata tome”.

O tome što se događa s potpisima prikupljenima za neke ranije inicijative kaže da se ne zna tko čuva potpise, gdje se oni deponiraju niti mnoge druge stvari vezane za to. “To samo pokazuje da ne treba raditi izmjene i dopune zakona nego potpuno novi zakon o referendumu gdje će se to sve do najsitnijeg detalja popisati”, kaže.

“Mi nemamo dovoljno inicijative ni na strani oporbe. Svako malo jedna oporbena stranka treba dati svoj prijedlog zakona pa kad ih bude bilo pet…”, govori bivša ministrica.

Na pitanje što bi prvo trebalo promijeniti kaže: “Potrebno je napraviti cijelu proceduru, uključujući i propitivanje je li pitanje u skladu s Ustavom. Bilo je dosad inicijativa gdje sama pitanja nisu bila dobro postavljena i na koja je Ustavni sud reagirao. I ovdje imamo dva pitanja, jedno iz ustavne, drugo iz zakonodavne kategorije. Malo mi je čudo da se zakonodavno pitanje stavlja jer se ono može promijeniti u proceduri u Saboru. Ovo ustavno pitanje je moglo biti bolje složeno.”

“Ja bih da se u novom prijedlogu zakona smanji prag od 10 posto potpisa. Mislim da je to visok prag”, govori. Dodaje i da referendum o pitanju covida nije prošao u Švicarskoj.

“Vlada se ne treba bojati referenduma, ne treba se bojati mišljenja građana”, kaže. Govori i da će vlada koja je usmjerena na interese građana prilagoditi tome svoje postupanje. “Svaka se vlada treba zapitati ako se skupi 300 ili 400 tisuća potpisa. Ako referendum i ne prođe, to je dovoljna kritična masa da se zapita. Ta percepcijska varijanta je jako slaba u postupanju Vlade”, govori.

“Mislim da će se referendunska inicijativa Mosta na kraju jednostavno otopiti. I njima treba jako puno vremena da dostave te svoje potpise i vladajući će to razvući koliko god je moguće i to će samo od sebe nestati i postati nepotrebno. Slično kao što je bilo povlačenje Zakona o radu i referendum više nije bio potreban”, kaže. “Mislim da ove inicijative neće biti ništa, ali ona je pomogla u percepciji. I Vlada može nešto naučiti iz toga, da vidi da treba nešto mijenjati u toj svojoj politici”, govori.

“Sve je to prazan hod. Pozdravljam svaku inicijativu ove vrste. Pokazalo se da postoji kritično razmišljanje koje Vladi može pomoći da ne gleda suprotstavljenu stranu nego da malo korigira sve ono što ljudima smeta. Ne vidim to za sada i zbog toga je Zakon o referendumu zaista ništa. To je kao saborska povjerenstva, ona nemaju nikakvu moć i energiju. Napravi se velika gužva, velika priča, a rezultat je ništa”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare