Škaričić: Sustav je zabetoniran, liječnici ne žele korijenite promjene

Vijesti 01. tra 202314:55 2 komentara
N1

Nataša Škaričić, novinarka Novosti koja dugi niz godina prati zdravstvenu politiku komentirala je u Novom danu nezadovoljstvo liječnika koji su najavili štrajk i promjene u zdravstvenom sustavu koje ministar naziva reformom.

“Imali smo u povijesti dva velika prava štrajka i oba su bila motivirana poboljšanjem materijalnih uvjeta liječnika i oba su se pokazala besmislena, samo su opstruirali mjesec dana zdravstvenu zaštitu, a povišice su se kasnije dogovarale kroz kolektivni ugovor. Liječnici su izrazito moćna društvena skupina. Vjerujem da će dobiti ono što su tražili. Reprezentativnost se na silu gura kroz Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a ne kroz Zakon o reprezentativnosti. Oko koeficijenata vjerujem da neće biti problema. Čula sam da je u pripremi radnopravni status. Njihova radna tijela ikomore navodno će tražiti takav zakon za sve specijalnosti. Ne sjećam se posebno problematičnih odnosa liječnika s Vladom. HKL de facto kreira zdravstvenu politiku”, govori Škaričić koja smatra da je apsurdno to da je Hrvatska liječnička komora predvodnik štrajka.

“Ja sam u svom komentaru za Novosti napisala da je apsurdno sudjelovanje HLK-a koji stoji ispred štrajkaša. Samo kroz dva od tri temeljna Zakona skoro sto puta se spominje HLK kao onaj koji mora dati mišljenje o zdravstvenim politikama. Apsurdno je da je Komora predvodnik štrajka. Otprilike kao da ministar štrajka protiv samog sebe. Logično je da se pitate da li predsjednik HLK-a to radi zbog osobne promocije. Hrvatska liječnička komora je u sukobu interesa”, dodaje.

Neugodno se osjećam kada se pitanje zdravstvene politike svede na status liječnika, govori Škaričić. “Strašan je problem, i to ide na dušu HDZ-u, da mi danas pričamo o liječničkim plaćama, a zdravstvo je zaista u kolapsu. Stanje je katastrofalno. Tolika je drenaža pacijenata iz javnog u privatni sektor da vi imate listu čekanja u privatnom sektoru. Kao netko tko se više od 20 godina bavi zdravstvom, neugodno se osjećam svaki put kada se pitanja zdravstvene politike hakira pitanjem statusa liječnika. Ako ćemo pričati o plaćama, metastaziralo je u zdrasvtvenom sustavu na koliko mjesta neki zarađuju. Fizički im je nemoguće biti i odraditi posao kako treba. Poseban je problem primarne zdravstvene zaštite. Oni su sami sebi poslodavci, velikim dijelom govorimo o poslodavcima, a ne radnicima. Dakle, poslodavci koji su istodobno zaposlenici javnog sektora.”

“Ono što mi nazivamo reformom zdravstva, nema veze s tim. Tu se uglavnom radi o promjeni iznosa participacija, dopunskom, dakle mali dio sredstava se povećava, ali sve te izmjene ne ulaze u strukturne izmjene organizacije niti izmjena oko prihoda i rashoda. Svi ministri samo razmišljaju kako doliti novac u zdravstvo, nema govora o reformi, da ne govorimo da nitko nije regulirao dvojnu praksu liječnika. Sve se to zna, ali ne postoji volja da se to riješi jer najveći utjecaj na zdravstvenu politiku imaju sami liječnici. Sustav je zabetoniran, liječnici koji vladaju zdravstvenim sustavom ne žele korijenite promjene”, kaže.

“Platfoma za uspješno širenje medicinskog biznisa je javni sektor, etablirate se kao stručnjak na platformama koje vam daje javni sektor, komfor je raditi na toliko mjesta istovremeno”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare