Škoro: Optužnica iz Srbije je politikanstvo, treba je odbaciti

Vijesti 09. lip 202212:57 > 15:14
Izvor: N1

Miroslav Škoro, saborski zastupnik Kluba za pravednu Hrvatsku, gostujući u N1 Studiju uživo komentirao je, između ostalog, optužnicu Srbije u kojoj se hrvatske pilote tereti za ratne zločine.

“Mislim da je tu više politike nego prava. Naravno, zastupam tezu da svatko mora odgovarati za ono što je učinio. Međutim, čini mi se da je ovo politikanstvo. Slažem se sa svojim kolegama koji smatraju da je to politička odluka Srbije. Taj zahtjev treba odbaciti”, slažio se Škoro.

vezane vijesti

Na pitanje što hrvatske vlasti mogu učiniti po tom pitanju koje se ne javlja prvi put, Škoro odgovara:

“Hrvatske vlasti, ako su suverene, trebaju učiniti sve da zaštite svoje građane. Definitivno trebaju u odnosima s zemljama koje prema nama postavljaju nerealne zahtjeve reagirati jednako suvereno i samouvjereno kao što one reagiraju prema nama. Kada je u pitanju Srbija, Hrvatska ima načina kako da u pregovorima naših vodećih ljudi suoči Srbiju s određenim stvarima na koje je Hrvatska vrlo tolerantno gledala do sada. Mislim na reparaciju ratne štete, za koju neki kažu da Srbija treba isplatiti 45 milijardi dolara ili eura. Postoje poglavlja gdje, kao što su neki od nas tražili da ispoštujemo neke stvari, i mi možemo tražiti da oni neke stvari ispoštuju.”

Ističe da Hrvatska može svoje interese ostvariti i kroz pregovore Srbije o ulasku u EU.

“Hrvatska ima jednaka prava kao Francuska i Njemačka… Sjećate se koliko su Slovenci naš stiskali uz zid i morali smo popustiti”, rekao je Škoro.

Kazao je i da država i njezino vanjskopolitičko stajalište odiše onima koji ju predstavljaju, te da u tome leži odgovor o dosadašnjem slabom stavu Hrvatske po ovom pitanju.

“Milanović je drugačiji, Kosor je drugačija, Sanader je bio drugačiji, i mi bismo bili. Oni smatraju da ne trebamo reagirati i zbog toga smo dovedeni puno puta u ovakvu situaciju”, smatra Škoro.

O američkim sankcijama Marinku Čavadi kazao je da je to poruka SAD-a iz koje se iščitava da SAD misli kako Hrvati u BiH ili opstruiraju provedbu Daytonskog sporazuma ili se ne ponašaju kako oni žele.

“Osobno mislim da su Hrvati narod koji je stožeran u provedbi Daytonskog sporazuma. Ona situacija u kojoj smo mi mogli iskoristiti svoju situaciju je prošla i u situaciji smo u kojoj demografski nestajemo u BiH. Teško će biti hrvatskom narodu izboriti se za ono što se moglo u datom trenutku”, ocijenio je Škoro.

Zalaganje predsjednika RH Zorana Milanovića mu djeluje neuvjerljivo, a djelovanje premijera Andreja Plenkovića anemično.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar