Škugorova odvjetnica: On je stigmatiziran, osuđen je i prije optužnice

Vijesti 12. lis 202210:32 2 komentara
N1

Naš Elvir Mešanović razgovarao je s odvjetnicom Damira Škugora Sandrom Hančić. Njenom klijentu produžen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a ona smatra da je sud pogriješio odlučivši tako. Pred mikrofon je priveo i odvjetnika Stjepana Leke, Bojana Šupukovića koji, kao i njegova kolegica Hančić, smatra da njegov klijent nije trabao u istražni zatvor.

“Ne mogu reći da se iznenadio”, kaže Hančić na pitanje kako je njen klijent reagirao na produženje istražnog zatvora. Objasnila je i da je Škugor zadržan isključivo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke jer je USKOK predložio ispitivanje još šest svjedoka. Ona smatra da Škugor nije trebao ostati u istražnom zatvoru jer ta opasnost o kojoj USKOK govori je “na razini apstraktnog poimanja”. Također navodi da on nikada nije bio nadređen nikome od tih šest novih svjedoka.

“Smatram da je sud pogrešno odlučio da postoji takva opasnost. Moram razgovarati s klijentom jer ako se žalimo postoji mogućnost da se oduži taj period istražnog zatovra. Smatram da je 10-ak dana dovoljno da se saslušaju, ako USKOK uspije u tome, očekujem i ranije puštanje”, kaže.

vezane vijesti

“On nikada nije bio osuđivan, nikad nije bio u zatvoru. Zatvor je teško podnijeti svima pa i njemu. Mi od prvog dana radimo na strategiji obrane. Nadali smo se da će izaći van da može aktivno sudjelovati u tome jer ovako ne možemo raditi na obrani”, govori na pitanje kako njen klijent podnosi istražni zatvor.

Na pitanja o novcu koji je pronađen na računima okrivljenih u aferi, Hančić kaže: “Ta fama se stvorila kroz medije, za sve postoji obrazloženje i mi ćemo ga dati.”

“Rekla bih da je Škugor sada stigmatiziran. Ljuti me činjenica da se o njemu govori na ružan način, da ga razni političari nazivaju pogrdnim imenima ne poštujući ni najmanje pretpostavku nevinosti. On je u teškoj pozciji jer je osuđen, a otpužnica nije ni podignuta”, kaže. Upitana o tome koliko bi predmet njenog klijetna mogao trajati, Hančić kaže – godinama.

“Logičnije je za pretpostaviti da osobe koje danas rade u Ini ne bi riskirale svoje posao zbog lažnog svjedočenja za Damira Škugora jer on u Ini više ne radi”, ponavlja govoreći o opasnosti od utjecaja na svjedoke od strane njenog klijenta.

Očekivan istražni zatvor za Leku

Odvjednik Bojan Šupuković koji zastupa Stjepana Leku kaže kako je takvu odluku suda i očekivao, usprkos čvrstim argumentima obrane, a zbog pokušaja Tužiteljstva da na ovaj način izvrši pritisak na obranu da se nagodi ili da da Tužiteljstvu nešto što im u ovom trenutku ne može dati. “Pravi razlog nije utjecaj na svjedoke”, kaže. on.

Govoreći o tome da utjecaj na svjedoke nije pravi razlog, Šupuković kaže kako je Leko bio na poziciji rukovoditelja kakvih u Ini ima otprilike 20 te da je bio peti, šesti čovjek iz Uprave. “Imate masu takvih direktora”, rekao je.

N1

Uvid u spis, kaže, nije dobio, ali je dobio dozvolu da posjeti klijenta pa će to danas i napraviti. Istraga je tajna pa ne može govoriti što se stavlja na teret. “Inkriminacija je tako velika da ne mogu detaljno ništa reći”, govori. Prema njegovim riječima, Leko ga je angažirao jučer oko pola 7 ujutro, kad je uhićen.

“U ranijem postupku je imao svojstvo svjedoka, rekao je USKOK-u sve što je znao i tri, četiri tjedna nakon njegovog svjedočenja USKOK je odlučio proširiti istragu protiv njega”, govori Šupuković. I on procjenjuje da će predmet trajati jako dugo. “Nitko od okrivljenika i nitko od svjedoka nije teretio Leku”, kaže.

“Postoji presumcija nevinosti, nitko ne može odgovarati dok ga se pravomoćno ne osudi. Sad se ne raspravlja o krivici, raspravljamo samo o istražnom zatovru. Proces će biti dugotrajan i bilo bi neozbiljno da se Leku sada proziva”, zaključuje odvjetnik Šupuković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare