Slavonski Brod više nema Ulicu Mile Budaka

Vijesti 11. tra 202219:41 1 komentar
Ivica Galovic/ PIXSELL

Većinom glasova Gradsko vijeće Slavonskog Broda u ponedjeljak je odlučilo preimenovati Ulicu dr. Mile Budaka u Ulicu 108. brigade Hrvatske vojske u prvom dijelu te u drugom dijelu u Ulicu generala Petra Stipetića.

Za promjenu imena Ulice dr. M.Budaka  je glasovalo je 13 vijećnika Nezavisne liste Mirka Duspare, Domovinskog pokreta, Kandidacijske liste grupe birača (Slavica Lemaić) i NL Stribora Valente (bivši SDP). Osam vijećnika iz koalicije HDZ-HSP bilo je suzdržano. Promjenu je prijedložila gradska komisija za imenovanje ulica.

Inicijativu su svojedobno pokrenuli “Documenta” – Centar za suočavanje s prošlošću, Kuća ljudskih prava i Svjetski židovski kongres iz Zagreba koji podsjećaju da je književnik Mile Budak bio dugogodišnji član ustaškog pokreta, doglavnik, ministar u Vladi NDH, jedan od vodećih ustaških ideologa i potpisnik rasnih zakona.

PROČITAJTE JOŠ

Ulica je danas podijeljena na dva dijela – prvi dio, gdje je sjedište Đuro Đaković Grupe, sada nosi ime 108. brigade, a drugi, istočni dio ime generala Petra Stipetića.

U ime Kluba HDZ-HSP-a vijećnik Hrvoje Špricer (HDZ) je rekao da njihovu klubu nije jasno zašto baš sada mijenjati naziv ulice.

“Zar niste to mogli učiniti prije pet ili 10 godina, kada je bilo bolje vrijeme? Uvijek ste imali stabilnu većinu, koaliciju. Zar nakon dvije zadnje pandemijske krizne godine, ove godine, u kojoj ulazimo u novu krizu izazvanu ratom u Ukrajini, moramo stavljati nove izdatke, financijske i druge troškove pred gotovo 1800 pravnih i fizičkih osoba?” upitao je Špricer.

“Ne znam što se promijenilo od zadnji put, kada je bilo zatraženo da se Ulica Mile Budaka preimenuje? Što se tiče naziva ulica, ovi prijedlozi su hvalevrijedni i zaslužuju da ulica nosi njihovo ime, pogotovo general Stipetić, koji zaslužuje ne samo ulicu, nego i spomenik”, rekla je Slavica Lemaić, ističući da će biti “za” isključivo zato što se radi o velikanima. Dodala je da su za grad u ovom trenutku važnije teme očuvanje radnih mjesta i odlazak desetak tisuća ljudi iz grada.

Predsjednik GV-a Stribor Valenta rekao je kako misli da je “ta odluka i njena veličina u tome zašto da se neka ulica ne zove tako (Ulica dr. Mile Budaka)”.”U civilizacijskim tekovinama 21. stoljeća ne spomenuti to, nego ići vagati kako da se zove i koji je trenutak, mislim da je bespredmetno. Jako je dobro da je ovo uopće došlo na dnevni red, a svatko onaj tko ne zna zašto se ne treba zvati kao dosad mislim da nije vrijedan vijećničke dužnosti”, poručio je.

Gradonačelnik Duspara rekao je da se “gospodarstvo neće popraviti promjenom ili zadržavanjem naziva ulice”.

“Nećemo spriječiti onih 400 tisuća koji su otišli, a možda će ih otići još toliko iz ove države jer je nesigurna, korumpirana i jer je ovakva kakva je, ali u njoj živimo i trebali bismo se boriti da ne bude takva. Zašto je nešto rađeno ovako ili onako, ne ulazim u to, ali ne moramo biti jedini koje zbog te ulice prozivaju”, rekao je.

Brođani u svakidašnjem govoru tu ulicu nazivaju Đurinom ulicom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.