Slošnjak: Kerumov rječnik je iznimno uvredljiv i nedopustiv

Vijesti 14. lip 202216:04 1 komentar
N1

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak priopćila je u utorak da je rječnik Željka Keruma iznimno uvredljiv i nedopustiv u civiliziranoj komunikaciji, kada je svoje protukandidate u Splitu nazvao "retardima" ili "listom retarda".

“Jučer su u nekoliko medija prenesene izjave gradonačelničkog kandidata u Splitu Željka Keruma u kojem članove protu kandidacijske liste naziva ‘retardima’ odnosno protukandidacijsku listu naziva ‘listom retarda’, te  kaže ‘..retardi su Puljak, Ivošević i Baričić i kompletna njihova stranka'”, navodi se u priopćenju.

VEZANE VIJESTI

Navodi da kandidat Kerum vrlo dobro zna da je “retardacija” ili “mentalna retardacija” dugo vremena bio uvriježen izraz kojim su se oslovljavale osobe s intelektualnim ili kognitivnim teškoćama te da je korištenjem tog naziva želio uvrijediti kandidate suprotstavljene stranke, među kojima je i osoba s invaliditetom.

“Željko Kerum kao i šira javnost moraju znati da je nabacivanje pogrdnim nazivima za osobe koje prirođeno imaju slabiji kapacitet razumijevanja okoline iznimno uvredljivo i nedopustivo u civiliziranoj komunikaciji”, stoji u priopćenju.

Pravobraniteljica Slošnjak kaže da sve osobe koje javno istupaju moraju preuzeti odgovornost za izgovorene riječi i shvatiti da neprimjerenim izražavanjem nanose veliku štetu dostojanstvu i ravnopravnom položaju osoba s invaliditetom u društvu.

“Iako takvim izražavanjem ponajviše govore o samima sebi i dosegnutom stupnju civiliziranog ophođenja, potrebno ih je podsjetiti da ih cijela zajednica pa i djeca čuju i da neprihvatljivim izražavanjem šire netrpeljivost i neprihvaćanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju”, navodi se u priopćenju.

Slošnjak apelira na sve sudionike izbornog procesa da se odgovorno ponašaju i javno komuniciraju, kao i da kada progovaraju o osobama s invaliditetom da govore isključivo o planiranim aktivnostima i mjerama usmjerenim na poboljšanje njihova statusa i povećanje njihove vidljivosti u zajednici u pozitivnom svijetlu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare