Slovenska policija: Pojačali smo način rada na nekim od najkritičnijih dijelova granice

Vijesti 27. ruj 202314:04 0 komentara
N1

Slovenska policija, odmah nakon graničnih prijelaza, postavlja punktove na kojima može zaustavljati vozila.

Portal 24ur navodi da se radi o sljedećim mjestima: kod željezničkog nadvožnjaka u mjestu Rigonce u blizini prijelaza Harmica, na punktu Trnovec kod Metlike, Obrežje kod Kalina, ali i na granici prema Italiji – u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočerga na području PU Koper. Iza graničnog prijelaza Obrežje, najvećeg cestovnog prijelaza Hrvatske i Slovenije, policija je organizirala motrenje.

Slovenska policija: Pojačali smo kompenzacijske mjere

Oglasila se i slovenska policija:

“Jutros smo pojačali način rada na nekim od najkritičnijih dijelova granice, posebice s Hrvatskom. Trenutno se radi o području policijskih uprava Novo mesto i Koper, gdje podaci i analize pokazuju najveće opterećenje. Ističemo da se ne radi o uspostavi unutarnjeg nadzora na granici, već o pojačanim kompenzacijskim mjerama koje policija cijelo vrijeme provodi na područjima uz granicu. Naše aktivnosti usmjerene su na zaštitu unutarnje granice te na otkrivanje i hvatanje krijumčara i drugog prekograničnog kriminala, čime osiguravamo sigurnost svih stanovnika Slovenije”, navode u objavi za javnost.

Kontrole nad sumnjivim vozilima

Ranije danas informaciju o punktovima uz hrvatsku granicu komentirao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Nije riječ o suspenziji Schengena, rekao je.

“Slovenski kolege će na nekim punktovima vršiti kontrole nad pojedinim vozilima za koje procijene da su sumnjiva. S obzirom da je povećan broj ljudi koji ilegalno ulaze, ovo je nešto što smo mogli predvidjeti i morat ćemo zajednički traziti rješenja kako zaustaviti ilegalne migracije”, kaže Jandroković.

“Ovdje se radi očito i o pritisku lokalnog stanovništva, a ne o nepovjerenju prema Hrvatkoj”, dodao je.

Božinović: Pojačan nadzor

“Ova odluka ne znači uvođenje unutarnjih kontrola, ali jest pojačan nadzor i profilacija vozila unutar Slovenije zbog aktivnosti krijumčara – kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

To, konkretno znači da policija na cesti može zaustaviti vozilo koje odabere i pregledati koga ono prevozi, ali nije riječ o sistematskoj provjeri svih vozila i putnika.

“Nešto slično provodi Hrvatska kroz kompenzacijske mjere, koje su zamjena za granične prijelaze. U prvih osam mjeseci ove godine Hrvatska je na taj način spriječila 22 000 ulazaka migranata u Sloveniju”, dodaje Božinović.

Kompenzacijske mjere su upravo to – nasumične provjere vozila na prometnicama. Usto, razlika između ovakvih, kompenzacijskih mjera, i uvođenja kontrola na granicama provodi se i drugom procedurom – država koja namjerava uvesti kontrole na granicama obavijesti susjednu državu o tome. Tako je, primjerice, Mađarska prije obavijestila Hrvatsku, prenosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!