Slovenski tabloid u službi širenja Vučićevih laži o Šolaku

United Media, Vesna Lalić/Nova.rs

Na naslovnoj strani jednog slovenskog tabloida pojavila se priča utemeljena na izmišljenim špekulacijama, o tome da je vlasnik United grupe Dragan Šolak "dvostruki špijun".

Priču su, s još bombastičnijim i manipulativnijim naslovima prenijeli srpski tabloidi. Slovenski N1 je stvari stavio u kontekst i uspio otkriti razloge zbog kojih su srpski tabloidi brže-bolje uvezli ove tekstove.

Kako piše N1 Slovenija, srpski tabloidi, koji su, kako navode, kao i velika većina srpskih medija pod potpunom kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ponovo su puni izvještaja o Draganu Šolaku, biznismenu i suvlasniku United grupe, koja posluje u nekoliko zemalja Europske unije i Zapadnog Balkana.

Kao primjer navode naslove “Dvostruki špijun” i “Veliko otkriće!”.

To je još jedan pokušaj diskreditacije i širenja laži o Šolaku, kojih ima u izobilju u srpskim medijima, navodi N1 Slovenija i dodaje da u okviru United grupe rade praktično jedini nezavisni mediji u Srbiji kojih bi se Vučić želio osloboditi.

Navode da to u kojoj mjeri je brutalan Vučićev sukob sa Šolakovim nezavisnim medijima govori i podatak da je preko državnog Telekoma Srbija platio prava na prijenos utakmica prve engleske nogometne lige, po deset puta većoj cijeni od normalne.

Cilj je, kako piše slovenski N1, bio samo da mediji u vlasništvu Dragana Šolaka “padnu na koljena”.

Srpski Telekom, koji je državna tvrtka, platio je nevjerojatnih sto milijuna eura za ova prava po sezoni, odnosno 600 milijuna za šest sezona, iako, na primjer, u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj prijenos košta samo oko 25 milijuna eura po sezoni.

Ovo je samo jedan od posljednjih primjera koji pokazuje koliko se Vučić brutalno obračunava sa Šolakovim nezavisnim medijima u Srbiji, a u tom kontekstu se moraju razumjeti i napadi medija pod Vučevićevom kontrolom.

Ipak, kako navodi N1 Slovenija, najnoviji pokušaj diskreditacije nije počeo u Srbiji, već u Sloveniji, u kojoj United grupa također ima značajne investicije, uključujući Telemach i online portal N1 Slovenija.

Naravno, srpski tabloidi su odmah “uvezli” članak slovenskog tabloidnog portala, koji tvrdi da “razotkriva Šolakovu rusku vezu u srcu Europe”.

U vrijeme rata u Ukrajini i zapadnih sankcija Rusiji, ovo je svakako jedan od najgorih mogućih oblika diskreditacije.

Kao Šolakovu “rusku vezu u srcu Europe”, slovenski portal cilja švicarskog odvjetnika Wolframa Kuonija, koji je ranije bio jedan od članova odbora United Media Network AG u Švicarskoj.

U tekstovima se ovo “otkriće” potkrepljuje i navodima da je ranije bio član borda direktora švicarske filijale Gazprom banke, da ima i ruske klijente kao odvjetnik i da njegova supruga gaji simpatije prema Rusiji.

Ali činjenice su sljedeće – United Media Network AG je prošle godine otkazala saradnju sa Kuonijem. Svi telekomunikacijski operateri koji su dio grupe United prestali su surađivati s Rusijom tijekom ruske invazije na Ukrajinu, uslijed čega su Vučićevi mediji tada čak pisali da Šolak uskraćuje pravo javnosti na informiranje.

Također, podsjeća N1 Slovenija, United grupa je prošlog ožujka donirala milijun eura humanitarne pomoći Ukrajini.

Na drugoj strani, Vučićev Telekom Srbije i dalje nesmetano emitira Russia Today, iako je ova ruska državna televizija na spisku zapadnih sankcija, o čemu Vučić očigledno ne vodi računa.

Osim toga, u Srbiji se ovih dana snažno rasplamsava afera koju su razotkrili nezavisni novinari i u čijem središtu je europski poslanik i specijalni izvjestitelj za Srbiju Vladimir Bilčik.

Otkriveno je da je on došao na sastanak na kojem je usuglašen sadržaj izmjena nacrta izvještaja o napretku Srbije u procesu približavanja EU s prijedlogom da se državni Telekom Srbije ne spominje u izveštaju.

Činjenica je da srpski predsjednik, koji zapravo sjedi na dvije stolice i koketira sa Zapadom s jedne strane, a s druge stalno vodi politiku otvorenih vrata sa službenom Moskvom, ne bira sredstva u sukobu sa Šolakom, koji se u poslovnom svijetu smatra izrazito zapadno orijentiranim biznismenom. Upravo to je već godinama trn u oku Aleksandru Vučiću.

Portal Uncensored je pisao izvjesnog vremena, on je sklopio i tajni pakt s tadašnjim slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Naime, pred prošlogodišnje izbore, koji su u Srbiji održani 3. travnja i u Sloveniji 24. travnja, kako je objavio spomenuti portal, navodno su pristali da zloupotrijebe institucije u obje zemlje u cilju prikupljanja informacija o svojim političkim protivnicima.

Kako prenosi portal, Ured za sprječavanje pranja novca, koju je u vrijeme Janšine vlade vodio Damijan Žugelj je u to vrijeme, navodno i neovlašteno, provjeravala transakcije i račune više od stotinu osoba u Sloveniji.

Ipak, na kraju je tužiteljstvo, prema dostupnim neslužbenim informacijama N1 Slovenija, odbacilo tužbu, koju je potom protiv Šolaka zajedno sa financijskom upravom podnio Žugljev kabinet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.