Snimali se i smijali dok su krvnički udarali konja: Prijete im rigorozne kazne

Vijesti 13. ruj 202316:12 9 komentara
KA portal / Screenshot

Udruga Prijatelji životinja prijavila je Državnom inspektoratu slučaj surovog zlostavljanja konja u naselju Orlovac kod Karlovca, a karlovačka policija izvijestila je da temeljem dojave i objavljenih snimki na društvenim mrežama provode kriminalističku istragu.

U priopćenju Policijska uprava karlovačka ističe da istražuju okolnosti vezane za snimku muškaraca koji zlostavljaju i muče životinju, te preciziraju kako je riječ o kaznenom djelu ‘ubijanje ili mučenje životinja’.

Policija će po otkrivanju mjesta događaja i počinitelja kaznenog djela, obavijestiti Državni inspektorat i Veterinarsku inspekciju te će o svemu poduzetom i utvrđenim činjenicama obavijestiti javnost.

Prijatelji životinja izvijestili su medije kako je njihova prijava Državnom inspektoratu potkrijepljena saznanjima o identitetu počinitelja te dokazima i o njegovom ranijem zlostavljanju konja, jer se time i ranije “hvalio” na društvenim mrežama.

Zato pozivaju nadležne službe da žurno obave inspekcijski nadzor i utvrde zdravstveno stanje i uvjete držanja svih životinja, osiguraju veterinarsku pomoć zlostavljanom konju i njegov smještaj u prikladne uvjete.

Također zahtijevaju “zbog karakteristika ličnosti zlostavljača i dokaza da se redovito iživljava na konjima”, da mu se oduzmu svi konji i krave i izrekne “zabrana nabavljanja i držanja novih životinja”.

Obrazlažući video snimku koju su iz druge Prijatelji životinja priložili prijavi, kažu kako je vidljivo da je udaranje i maltretiranje konja uobičajeno i svakodnevna zlostavljanje, praksa počinitelja i ljudi koji ga okružuju, tako da čak i djeca udaraju konja.

“Podsjećamo, na snimci koja je sve zgrozila, vide se dvije osobe kako u štali tuku konja, privezanog za lanac. Veći dio snimke prikazuje čovjeka koji drvenim štapom nemilosrdno udara zavezanog konja po stražnjem dijelu tijela. Muškarac koji je sve snimao više puta govori: ‘Dobro je, nemoj ga više’, no nakon što se konj ritnuo, isti muškarac daje zlostavljaču uputu: ‘Sad ga udari!’ Zlostavljač potom nastavlja batinom udarati konja, a pridružuje mu se i drugi muškarac koji udara konja po glavi”, stoji u opisu snimke koja se uživo prenosila na Facebooku.

I komentari pratitelja bili su bešćutni, dodaju iz Prijatelja životinja.

Iz udruge predlažu Državnom inspektoratu da utvrde jesu li konji testirani na bolesti kako je to zakonski propisano. Pitaju i je li zlostavljač korisnik potpora Ministarstva poljoprivrede te predlažu da se one ukinu, a mogući budući zahtjevi za poticaje ne odobre.

Koordinatorica Prijatelja životinja Snježana Klopotan Kačavenda ocjenjuje kako su kazne za ovakva zlodjela preblage i ne odvraćaju počinitelje od ponavljanja zlostavljanja životinja, te je udruga Ministarstvu pravosuđu i uprave poslala u tom pogledu prijedlog izmjene Kaznenog zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare