Snimke otkrile kako su tri prevaranta lažirala profile na popularnoj aplikaciji

Crna kronika 21. ožu 202408:56 0 komentara
Ilustracija/Pixabay

Trojicu državljana Srbije Općinski sud u Vinkovcima kaznio je uvjetnim zatvorskim kaznama zbog malverzacija s Air cashom, popularnom aplikacijom za plaćanja i držanje novca.

Riječ je o trojici muškaraca iz Beograda koji su u siječnju prošle godine krivotvorili profile na Air cashu. Cilj im je, navodi se u kaznenom nalogu što ga je prihvatio vinkovački sud, iskoristiti lažne profile kao prave.

Kako su lažirali profile?

Istražitelji su uspjeli rekonstruirati da su njih trojica to napravila u Vinkovcima gdje su na svoje telefone instalirali aplikaciju Air cash. Zatim su, umjesto svog identiteta, unijeli podatke drugih osoba. Potvrdili su to snimivši tuđe osobne iskaznice, te prilikom video verifikacije pročitali kodove koji su im na mobitele poslani od strane Air casha.

Tako je jedan od okrivljenika pokušao otvoriti račun 19. siječnja 2023. u 14:56:19 sati i prilikom verifikacije u nju usnimio osobnu iskaznicu jednog hrvatskog državljana. Prilikom video verifikacije pročitao je broj 563489.

Krivotvorenje isprava

Istu stvar, samo s drugim osobnim iskaznicama i drugim verifikacijskim brojevima napravila su i druga dvojica okrivljenih.

Zbog toga su proglašeni krivima za krivotvorenje isprava, te osuđeni na po osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Ispis njihovog pokušaja otvaranja računa na Air cashu priložen je uz optužnicu kao ključni dokaz, a istražitelji su nabavili i snimke video verifikacije. Air cash je dostavio i analize slika osobnih iskaznica koje su koristili okrivljenici, te je na osnovu svega toga izrečena presuda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!