Snimke s granice podigle i europsku javnost, policajci udaljeni iz službe

Vijesti 08. lis 202123:04 0 komentara
N1

"To su bili hrvatski policajci", priznao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka s kolegama iz ostalih EU zemalja u Luxembourgu. Dodao je da će daljnje postupanje biti po proceduri u policijskom sustavu. Podsjetimo, više europskih medija objavilo je uznemirujuće snimke nasilnog protjerivanja migranata na teritoriju Hrvatske te u Grčkoj. Snimke, napravljene pomoću dronova, pokazuju muškarce s fantomkama na licu i odjećom koja podsjeća na odore hrvatske policije kako protjeruju ljude prema BiH.

Glavni ravnatelj policije, Nikola Milina, potvrdio je da su na snimci interventni policajci te da su udaljeni iz službe.

VEZANE VIJESTI

“Kao što znate, odmah po saznanjima prvim i po objavljivanju samo dijelova simke, ovdje kolegama u Ravnateljstvu policije, odmah smo formirali strčuni tim i kolege iz Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu upućene su na teren s ciljem da rasvijetlimo o čemu se radi. Odmah nakon prvih radnji došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije. S obzirom da postoji sumnja u povredu službene dužnosti, ovog trenutka upućeno je rješenje o uklanjanju sa službene dužnosti i u tijeku je pokretanje daljnjeg disciplinskog postupka”, rekao je Milina.

Kazao je da su u ovom slučaju sudjelovala tri pripadnika interventne policije.

Povjerenica zadovoljna reakcijom Hrvatske na izvješća o nasilju

Snimke batinanja na granici hrvatske i BiH na noge nisu digle samo europsku već i hrvatsku Vladu. Manje od 48 sati od objave stručna skupina MUP-a ima rezultat.

Već samom najavom istrage uoči sastanka ministara EU u Luxembourgu zadovoljna je bila nadležna europska povjerenica. Hrvatski odgovor je pravi, kaže, za razliku reakcije Grčke koje optužbe negira.

“Moram reći da je hrvatska vlada to uzela iznimno ozbiljno. Oni će odmah pokrenuti istragu. Ministar je šokiran. Mislim da rade stvari onako kako treba s jasnim stajalištem da zaštita granica uvijek treba biti u skladu s vladavinom prava i temeljnim pravima”, rekla je povjerenica Europske komisije Ylva Johansson.

Plenković: Mi osuđujemo nasilje

Premijer Andrej Plenković prijepodne je još čekao izvješće o snimkama. Ali, ponovio je da je situacija ozbiljna.

“Mi osuđujemo nasilje, pogotovo nasilje prema migrantima koji prema onoj snimci ne pokazuju nikakve signale nekog kontra napada, dakle nisam primijetio da su ti ljudi nekome fizički prijetili. To je ono što je sramotno i izrazito loše”, kazao je premijer.

Plenković se ne boji sankcija iz EU, odnosno uskrate iz EU fondova. Baš kao ni predsjednik Republike Zoran Milanović koji također traži istragu.

VEZANE VIJESTI

“Ako Hrvatska ima posljedice zbog snimke, što onda radimo u EU? Policija, ako maknemo nekolicinu koji su napravili nešto što nisu smjeli, radi grozan posao za mali novac u groznim uvjetima. Želite li da vam sin ili kćer rade taj posao?”, rekao je predsjednik.

Milanović je rekao da treba utvrditi ime i prezime onih koji su postupali protuzakonito, ali nije želio ulaziti u pitanje odgovornosti ministra Božinovića. Premijerovo povjerenje još uživa.

Ostojić: Božinović bi trebao biti smijenjen

Sasvim suprotno misli jedan od Božinovićevih prethodnika – SDP-ovac Ranko Ostojić.

Ostojić je rekao da je trebao biti smijenjen zbog sumnje da nekakve ilegalne grupe bez oznaka hrvatske policije mlate ljude koji prelaze preko granice. “To je ministar koji je odgovoran za sigurnost Hrvatske, nije njegovo da se miješa u policijske poslove ali ima odgovornost da putem unutarnje kontrole takve navode provjeri”.

Istodobno, na spomenutom sastanku u Luxembourgu raspravljalo se o migracijskom paketu u EU – jačanju vanjskih granica, provjere migranata i promjene migracijskih ruta. Uoči njega dvanaest država članica poslalo je zajedničko pismo Europskoj komisiji tražeći da se granice ojačaju “fizičkim preprekama”. Ideju da i Hrvatska digne ogradu kakve imaju Slovenija ili Mađarska premijer i predsjednik Republike su odbacili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!