Sociolog otkrio tko će biti veliko ime republikanaca u budućnosti

Vijesti 09. stu 202209:27 0 komentara
N1

Politički analitičar i sociolog s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dražen Lalić bio je gost Novog dana i komentirao američke izbore.

Lalić je na početku kazao da su američki međuizbori jako važni.

“Oni nisu samo provjera mandata predsjednika na pola puta, nego su ti izbori važni i za osnovu politike, a one je prije svega zasnovana na potpori predsjedniku u Kongresu. Naravno da je bilo možda i drugih uzbudljivih situacija, kad je bilo važno tko će prevladati na međuizborima. Recimo 2002. nakon napada na SAD i rušenja Twinsa (blizanaca). Treba imati na umu da je Amerikance malo briga za vanjsku politiku. Oni ako izađu na izbore gledaju u smjeru unutarnjih odnosa u SAD-u i ponajprije im je važno pitanje ekonomije i njihov životni standard”, objašnjava.

VEZANE VIJESTI

Iako je rat u Ukrajini jedna od tema u kampanji republikanaca, Lalić kaže da oni puno više komuniciraju o nekim drugim temama –  o inflaciji, stanju ekonomije, kontroli granica i useljavanja.

“Kad već govorimo o Ukrajini, još će dvije godina Biden biti na vlast i on će i dalje nastaviti pomagati Ukrajini. Sad je izvjesno da će izgubiti Zastupnički dom Kongresa i da će mu teže biti pripremati to. Pitanje je samo načina pripreme te pomoći i njene količine”, rekao je.

Ipak, ne vjeruje da će prestati vojna pomoć SAD-a Ukrajini.

“Zbog toga što je vojni lobi izuzetno jak. Često se zaboravlja da što se tiče vojne industrije, da je njoj potreban neki vojni sukob da bi svoje proizvode prodavale. Ekonomija je u SAD-u povezana s ratom. Gospodarstvo se nije toliko oporavilo u SAD-u koliko bi očekivali. U SAD-u su puno osjetljiviji na vijesti vezane uz ekonomiju i visinu poreza nego što su građani Hrvatske. Razmjerno je loše stanje američke ekonomije”, ističe.

Tko će biti kandidat demokrata na predsjedničkim izborima 2024.?

Lalić ističe da demokrati imaju veliku krizu vodstva.

“Još od Obame oni se zapravo nisu snašli i nisu našli pravog lidera. Istina, Biden je osvojio prošle izbore, ali to je više na osnovu kritike Trumpa. Biden je izvrstan političar, ali na njemu se vidi taj teret godina. Trump je evidentno puno vitalniji i jako je znakovito da se uopće ne postavlja pitanje Trumpovih godina, iako je on prilično star. Na Bidenu se to vidi. Vjerojatno će Trump objaviti svoju kandidaturu, ali oni imaju i neke druge ljude o kojima razmišljaju. Ron DeSantis će biti veliko ime republikanca u budućnosti”, rekao je.

DeSantisa ističe kao jako ime kod republikanaca.

“On nema neke nedostatke Trumpa. On je obiteljski čovjek. On je razmjerno mlad i to je velika razlika između republikanca i demokrata. Nema relevantne zamjene kod demokrata. Kamala Harris se nije profilirala, ne može se nitko sjetiti neke njene političke inicijative”, ističe.

Utrka za senatora u Pennsylvaniji

S posebnom se pozornošću prati utrka za senatora u Pennyslvaniji gdje se bitka vodi između milijunaša Mehmeta Oza poznatijeg kao Doktor Oz koji je kandidat republikanaca i Johna Fettermana kao kandidata demokrata.

“Izbori za Senat su važniji od izbora za Kongres. Ova utrka je ne samo zanimljiva nego i bizarna. Jedna TV zvijezda i milijunaš se bori protiv narodskog čovjeka demokrata koji je pretpio moždani udar u svibnju. Sad je objavljen veliki tekst o njemu u magazinu Time. Fetterman zrači čak i u situaciji kad on ima problema s govorom. On vibrira i struji prema ne samo svojim simpatizerima nego i prema drugima. Ta razlika između jednog milijunaša i tv zvijezde i običnog čovjek je razlika što bi trebali biti demokrati, ali oni to često nisu”, kazao je.

Ako bi demokrati držali kontrolu u Senatu, tvrdi on, zapravo bi bila slična situacija kao prije četiri godine.

“To čak ne bi bila ni toliko loša situacija za Bidena. Očekivalo se da će demokrati opasti. Izgleda da se katastrofa nije dogodila, ali blizu je katastrofa ako izgube Senat. Ako ostane ovakva situacija sa Senatom, onda demokrati mogu udahnuti zrak. I već sad početi razmišljati koga će imenovati za kandidata za predsjednika”, rekao je Lalić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!