Sociolog: Sigurnost postaje novi ideal, spremni smo i odreći se dijela slobode

Vijesti 17. ruj 202211:34 1 komentar
N1

Ivan Perkov, sociolog s Fakulteta hrvatskih studija, govorio je u Novom danu o društvu u okolnostima raznih kriza.

“Čini se da živimo u razdoblju kada se velike globalne krize događaju jedna za drugom, tako da nemamo vremena osvijestiti jednu, a dolazi već druga. Imamo osjećaj kao da već godinama traje kriza”, rekao je Perkov.

Dodaje da je kriza uvijek bilo, ali one globalizacijom i društvenim promjenama u zadnjih 30 godina postaju sve intenzivnije i sve se brže prelijevaju preko granica država.

“Vidimo da je i ovaj rat u Ukrajini, koji nam se možda činio daleko na početku, vrlo brzo počeo utjecati na naš život”, kazao je Perkov.

Sigurnost postaje najveći ideal

Govorio je i o konceptu društva rizika.

“Društvo rizika je koncept koji se pojavio u sociologiji prije 30-ak godina koji govori o tome da smo počeli cijeniti sigurnost kao vrhovni cilj našeg života. Dok smo prije razmišljali kako rasporediti društvenu pravdu, dobra i bogatstvo, danas postaje bitno kako ćemo distribuirati nesigurnost i rizike koji nas okružuju. Ta teorija je dobila na popularnosti nakon černobilske katastrofe kada smo osvijestili da su rizici koje smo sami proizveli postali tako intenzivni i jaki da mogu ugroziti kvalitetu života i sam život na zemlji, a s druge strane imamo osjećaj da ih nemamo više pod kontrolom”, pojasnio je Perkov.

Napominje da se tako nalazimo u paradoksalnoj situaciji jer sigurnost postaje najveći ideal, a sve je teže lovimo.

“Tako da smo spremni, vidjeli smo u pandemiji, odreći se dobrog dijela slobode u zamjenu za sigurnost”, dodaje ovaj sociolog.

Dva ključna trenda

Govoreći o tome zašto građani ne mijenjaju osobe na vlasti iako su nezadovoljni smjerom kojim vode zemlju, rekao je da ljudi u kriznom razdoblju traže stabilnost.

“Imamo dva ključna trenda na hrvatskoj političkoj sceni, jedan je pozitivan, drugi negativan. Pozitivna je činjenica da mi unatoč krizama se nismo suočili s rastom ekstremnih političkih pozicija i stavova, što je nešto s čim i puno razvijenije demokracije imaju problema. Drugi trend nije toliko dobar. To je činjenica da je opozicija nekvalitetna, neorganizirana, razlomljena i nije ozbiljna prijetnja vlasti. U tom slučaju se mogu podnijeti i smjene 20 ministara bez ozbiljne prijetnje da se vlast promijeni. To je onda ono što i građane uvjeri da je bolja stabilnost nego neizvjesnost koja bi donijela promjene”, kazao je Perkov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare