Sokol (HDZ) o izvješću EPPO-a: Korupcija postoji svugdje

Vijesti 02. ožu 202410:35 3 komentara

Tomislav Sokol, europarlamentarni zastupnik, bio je gost Novog dana kod naše Mašenke Vukadinović s kojom je razgovarao o aktualnim političkim pitanjima.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) s Laurom Kövesi na čelu objavio je svoje novo godišnje izvješće. Prema njemu u Hrvatskoj se i dalje podnosi najviše prijava tom tijelu. Izvješće EPPO-a komentirao je i Tomislav Sokol.

“Korupcija postoji svugdje”

“Ne radi se ni o čem posebnom, ako pogledamo ukupnu vrijednost postupaka koje vodi EPPO u različitim državama članicama vidimo da postoje države u kojima su ti iznosi puno veći. U Hrvatskoj se radi o ukupno oko 278 milijuna eura, u Grčkoj je preko 700 milijuna eura, u Češkoj je preko 300 milijuna eura. EPPO itekako pronalazi i procesuira nepravilnosti u drugim državama članicama, ne bih isticao toliko Hrvatsku u odnosu na druge.

Korupcija postoji svugdje, negdje je veća, a negdje manja. U nekim državama korupcija postoji desetljećima, proizlazi i same političke kulture i nepovjerenja u institucije. Treba gledati kompletan kulturološki sklop i povijesni kontekst”, pojasnio je.

“EPPO u Hrvatskoj ne bi bio nadležan da nije bilo političke volje HDZ-a”

“EPPO u Hrvatskoj ne bi bio nadležan i ne bi mogao djelovati da nije bilo političke volje HDZ-a. Uporno se povlači lažna teza da HDZ nešto želi skrivati i da HDZ ne želi nadležnost Europskog javnog tužitelja. Da HDZ to nije želio, toga ne bi ni bilo”, dodao je.

Sokol se osvrnuo i na izjavu premijera Andreja Plenkovića o nadležnosti EPPO-a.

“Ako se ne radi o europskom novcu onda EPPO ne može biti nadležan i to je ono što je premijer rekao. Rekao je da se radi o sredstvima iz nacionalnog proračuna, a ne  europskim sredstvima, tu EPPO nije nadležan. Nadležno tijelo koje treba utvrditi je li EPPO nadležan je DORH”, rekao je.

“Morate biti sposobni braniti sami sebe”

Zastupnik Europskog parlamenta komentirao je i uvođenje služenja vojnog roka u Hrvatskoj.

“Okolnosti su se promijenile, svijet je ušao u nepovoljnu fazu i sada se vidi koliko su bile promašene teze koje su dolazile s ljevice kada se govorilo o potrebi ulaganja u vojsku, kada su govorili da za tim nema potrebe. Sada je jasno da je neprihvatljivo računati na to da će vas drugi braniti i da morate braniti sami sebe. Naravno NATO nam omogućava određenu razinu sigurnosti, ali morate biti sposobni braniti sami sebe. Vlada je donijela ključne strateške odluke o jačanju i opremi vojske”, kazao je Sokol.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare