“Španjolska je do 1975. godine bila fašistička diktatura, vrlo rigidan sustav”

Vijesti 16. stu 202218:31 > 19:15 0 komentara
Daniel LEAL / AFP

Povjesničar Hrvoje Klasić komentirao je u Newsroomu posjet španjolskog kralja Filip VI. i kraljice Leticije.

Kad je u pitanju odnos Hrvatske i Španjolske, navodi jugoslavensko-španjolske odnose. Razdoblje Franca, period od 1945. godine nadalje, bio je, kako kaže, crvena krpa Jugoslaviji.

vezana vijest

“I s Njemačkom i Italijom, koje su bile okupatori, uspostavili su se diplomatski odnosi. Međutim, s Francovom Španjolskom nisu dolazili u obzir nikakvi pregovori jer je to bila diktatura. Franco je dao i azil Anti Paveliću koji otišao živjeti u Madrid”, objašnjava Klasić.

Dodaje da je Španjolska do 1975. godine bila fašistička diktatura, vrlo rigidan sustav. Nakon Francove smrti počinje demokracija, ali to nije išlo preko noći, navodi. Proglašenje parlamentarne monarhije 1988. godine ističe kao još jedan važan dio španjolske povijesti.

“Kraljevska obitelj se ne miješa u politiku. Kralj imenuje mandatara Vlade, to je protokolarno, ali se ne upliće”, govori Klasić.

Komentirao je i zahtjeve pokrajina Baskije i Katalonije za neovisnošću.

“Baskija i Katalonija su vjerojatno najbogatije pokrajine. Baskija je shvatila da je bolje biti među najbogatijima u velikoj državi, nego biti sam bogat. Katalonija to još ne prihvaća i težnja za samostalnosti je puno veća”, kaže povjesničar Hrvoje Klasić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!