Specijalisti u domovima zdravlja smanjit će liste čekanja? “Opća smijurija”

Vijesti 12. lis 202212:59 0 komentara
N1

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Ivana Šmit bila je gošća N1 Studija uživo i pričala o situaciji u bolničkom sustavu.

Šmit ističe da se HUBOL već desetak godina bavi našim zdravstveni sustavom.

“Mi se trudimo izanalizirati problem bolničkog sustava, ali i ponuditi rješenja. U ovoj godini ne očekujemo da će se išta važno dogoditi”, govori.

Činjenica je, kaže Šmit, da je bolnički sustav već godinama u velikom problemu.

“Mi se svi zajedno pitamo – je li problem u političkom manjku volje. Nama je jasno da bi se povlačenjem politički nepopularnih poteza morali rezati brojni politikom dobiveni benefiti određenih ljudi u sustavu. Financije su takve kakve jesu, izdvajamo premalo novac za zdravstvo. Ne troše liječnici i ne troši pacijent. Treba vidjeti zašto je ostatak troškova u zdravstvu takav kakav je”, rekla je.

Ističe da su kadrovi u bolničkom sustavu takvi kakvi jesu – deficitarnji.

“Stalno nam se spočitavaju neke velike liste čekanja. Liste čekanja nisu produkt nerada zdravstvenog sustava, nego su produkt natrpavanja pacijenata kontinuirano na liste čekanja. Mi Hrvati smo nažalost navikli da su specijalisti uvijek dostupni. Devastacijom primarne zdravstvene zaštite nažalost veliki dio posla se sada prelama na bolničku specijalističku službu i to nas vodi u začarani krug. Sve ono što se treba defacto riješavati na razini primarne zdravstvene zaštite koja je gotovo u potpunosti uništena, sada rade specijalisti po bolnicama. To nigdje u svijetu tako ne funkcionira i neće na duge staze moći ni kod nas”, objašnjava.

Komentirala je i činjenicu da se teško dolazi do liječnika primarne zdravstvene zaštite.

“Nije stvar toga da bolnički specijalisti ne rade svoj posao, jednostavno je broj bolničkih liječnika premali. Hrpa je radioloških nalazi koji su nepodignuti i koji nastavljaju puniti bolničke arhive. Mi se volimo pregledavati. Gomilaju se liste bolničkih čekanja. Redovna kontrola i prvi pregled, svi idu na istu listu čekanja. Jer se onda stvara dojam da su još veće liste čekanja”, kazala je.

Velike reforme se spominju, a nitko ništa konkretno ne radi, govri Šmit.

“Najava da će specijalisti ići po domovima zdravlja i vršiti preglede i time će se navodno smanjiti liste čekanja. Opća smijurija. Nas i dalje ima toliko koliko nas ima. I ako nismo taj dan u ambulanti u bolnici, nego smo u ambulanti na nekakvom perifernom mjestu, ne znači da će našu ambulantu u bolnici netko drugi napraviti. Tko će obaviti našu ambulantu? Izmišljeni liječnik? Nekakav duh? Hoćemo uvesti liječnike iz Burkine Fasso? Ne znam kako će periferni pregledi riješiti liste čekanja”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!